2017-05-15 2738 瀏覽
今日去咗尖沙咀開會,難得有比較長嘅午飯時間,當然要把握機會食個好嘅午餐。印象中銅鑼灣嘅壽司廣質素幾好,於是我哋就決定去尖沙咀嘅分店食餐好嘅。壽司廣嘅門面係傳統嘅日式餐廳咁嘅樣,低調樸素。入到去有壽司吧嘅位置,亦有普通用膳嘅位置,侍應今日就安排左我哋坐普通嘅餐枱,坐喺窗口邊,可以望到廣東道嘅街景。坐低即刻有熱茶,同埋有熱毛巾抹手跟住就睇吓餐牌揀食咩先,餐牌圖文並茂,選擇好多,好似好多個餐都好吸引。最後我決定要雜錦御膳,同事就要左北海丼。落單冇耐侍應就拎左前菜,茶碗蒸同埋麵豉湯黎,效率非常高,啱晒上班一族嘅節奏茶碗蒸都整得幾滑溜,不過味道就唔算太突出。然後我個雜錦御膳就到左。個御膳顏色好豐富,擺得好精美,所以當然要請電話食咗先啦。之後就到我食!左邊有五款刺身加甜蛋,刺身睇落好靚好新鮮,但食落口又唔係好鮮味,三文魚最令人失望,唔夠肥美,冇乜魚油嘅香味食完左手邊就食右手邊啦,呢邊有啲茶漬物,有三文魚子,有海膽。三文魚子唔係話好大粒,但咬落口卜卜脆,而且一啲腥味都冇,鮮甜好味,送飯一流海膽就係普通貨色,味道比較淡,唔算好特別。同事個北海丼賣相都唔錯,刺身份量好多。佢話帶子同埋三文魚子都幾好味,其

壽司廣嘅門面係傳統嘅日式餐廳咁嘅樣,低調樸素。

坐低即刻有熱茶,同埋有熱毛巾抹手

最後我決定要雜錦御膳,同事就要左北海丼。

茶碗蒸都整得幾滑溜,不過味道就唔算太突出。

然後我個雜錦御膳就到左。
雜錦御膳

個御膳顏色好豐富,擺得好精美,所以當然要請電話食咗先啦。

雜錦御膳

海膽就係普通貨色,味道比較淡,唔算好特別。

同事個北海丼賣相都唔錯,刺身份量好多。佢話帶子同埋三文魚子都幾好味,其他嘢就一般般啦
北海丼

之後上咗個甜品,係抹茶味嘅布甸,不過奶味好重,唔係幾啱我口味。
甜品

再嚟一杯咖啡,為呢個日式午餐畫上句號。
熱咖啡

整體來講,呢個午餐有小小令人失望,食物嘅味道比想像中普通。雖然壽司廣嘅價錢係正宗壽司店來講唔算貴,不過食物質素實在平庸,以呢個價錢,尖沙咀或者中環都有更好嘅選擇

2017-05-15
北海丼