5天前
今次約左老婆去觀塘一間西餐廳拍拖撐枱腳,呢間餐廳環境唔錯,優雅寧靜,真係好岩約會或者慶祝去食 🥰佢地既晚餐好豐富,一個價錢由頭盤,餐湯,到主菜,甜品都有齊,價錢就係份主菜決定,而部分頭盤都需要加錢升級 👍🏻頭盤煙三文魚蜆肉卷凱撤沙律大蝦多士鵝肝燉蛋(+$18)香煎法國鵝肝(+$28)烤原隻帶子(+$28)頭盤每位係包左3款,唔洗加錢既我覺得煙三文魚蜆肉卷同大蝦多士比較好食,大蝦多士幾大隻同鮮味,煙三文魚卷就幾香口,鵝肝燉蛋都值得加錢叫,比起鵝肝多士平$10,但一樣食到同級鵝肝,鵝肝夠曬肥美,個燉蛋仲要有鵝肝既油滲入,又幾夾,煎帶子大大粒,亦都鮮味十足,如果鐘意鵝肝多士既都可以選擇多士,始終都係多士最襯鵝肝😋餐湯野菌忌廉湯墨西哥甜栗米蟹肉周打兩款餐湯都分別有好多蘑菇蓉同粟米蓉,味道濃郁,粟米湯仲有蟹肉係入面,所以我覺得粟米蟹肉湯係正d🫕主菜海膽麵豉蟹肉意大利粉($288)個海膽醬落得好夠,味道好creamy,蟹肉份量就適中,蟹肉食得出幾新鮮🍝西班牙燒乳豬伴德式薯仔沙律及醃椰菜($368)呢個西班牙乳豬好好食,皮脆肉嫩,又多肉汁,口感一流,就算唔點個乳豬醬都夠味,怕油既伴碟既沙律又可以中和
頭盤
煙三文魚蜆肉卷
凱撤沙律
大蝦多士
鵝肝燉蛋(+$18)
香煎法國鵝肝(+$28)
烤原隻帶子(+$28)
餐湯
野菌忌廉湯
墨西哥甜栗米蟹肉周打
主菜
海膽麵豉蟹肉意大利粉($288)
西班牙燒乳豬伴德式薯仔沙律及醃椰菜($368)
呢個西班牙乳豬好好食,皮脆肉嫩,又多肉汁,口感一流,就算唔點個乳豬醬都夠味,怕油既伴碟既沙律又可以中和下,呢個主菜我覺得係必叫之選🐷
甜品
繽紛世界梳乎厘班戟(+$68)
個梳乎厘顏色好靚,個醬係類似茶飲既芝士奶蓋,梳乎厘軟綿綿,蛋味好白,兩個人share岩曬,梳乎厘係正既,唯一係價錢好似變左另外單點咁,就要諗下轉唔轉😛
法式焦糖燉蛋
焦糖燉蛋個焦糖幾好味,個蛋口感幾滑,唔想加錢既話呢個都好食☺️
呢間餐廳環境同服務都好好,有高級餐廳既感覺,晚餐價錢唔算貴,有齊4樣野,樣樣都好精緻好食,食曬成餐好飽好滿足🤩