餐廳: 上海榮華川菜館
資訊:

2019-09-25 560 瀏覽
今天來到觀塘舊區,位於崇仁街一間上海飯店。一入到店來,就覺得好有懷舊嘅感覺。好有親切感,係一間上海老店。佢哋冇華麗嘅裝修,好簡單嘅裝修,好樸素,比到有一份家嘅感覺。香港依家要搵呢一種舊式嘅上海飯店,真係好少有了。餐牌上嘅食物都係一啲上海名菜,例如小籠包,獅子頭,津白,等等。。。今日我同老公就叫咗酸辣湯,獅子頭,奶油津白,同埋兩杯,八寶茶。由於本人唔食辣,老公話酸辣湯嘅味道做得非常好,酸同辣都好平均。一大碗最終我老公K.O.晒,佢一路飲。。一路話好好味😋至於獅子頭,佢嘅肉餅球做得好軟熟。而且味道唔太鹹,用嚟送飯,非常配合。天衣無縫!奶油津白到,佢嘅奶又做得好好。佢個汁唔會好淡,夠哂濃。芝士味道都幾濃。最後我哋叫咗兩杯八寶茶,上海飯店好少有八寶茶飲, 多數都係豆漿。八寶茶裏面非常足料,杯茶夠晒熱,食飽慢慢嘆返杯茶,個人都輕鬆返晒!雖然係舊飯店,但原來都可以叫外賣!剛才一路食嘅時候,都已經見到好多電單車哥哥來攞外賣!
今天來到觀塘舊區,位於崇仁街一間上海飯店。

一大碗最終我老公K.O.晒,佢一路飲。。一路話好好味😋

2019-09-24
  • 八寶茶