2016-10-07 432 瀏覽
每次要出去食晚飯, 媽子都會講 : 唔好成日出去食啦 ! 味精又多, 你又成日熱氣 ....(下刪幾十字), 當然明白媽子係錫我想我好啦 !! ^^ 前一晚同媽子講, 聽晚唔返黎食時, 媽子都係會啦 ! 今次我早有準備啦 ! 因為朋友揀既餐廳係講明, 當然要食過先知啦 !晚上7點駱陀溙大廈, 去到個層已經見到大大隻廣告牌見到招牌直入就係啦 !朋友未到自己睇下環境同餐牌先, 裝修用上紅色, 感覺好中國風。侍應再送上一個茶杯, 一打開有驚喜, 原來係一杯八寶茶。再睇下餐牌 ~我同朋友都留意到, 所以一於試下 :三刀魚 (其實未聽過 ^^), 我地問會點煮 ? 職員話最好清蒸, 因為係鮮魚, 所以蒸係最食到鮮味 !朋友推介必叫燉湯, 今日燉湯係蟲草花杞子螺片燉豬展, 我地都叫左一盅試下先~土魷馬蹄煎肉餅翠玉瓜雲耳炒白合好快就黎左燉湯先~味道好易入口, 飲完唔口渴, 而且仲有 螺片,蟲草花比埋你 ! 職員仲話有時有鮑魚 ! (真係落足料)土魷馬蹄煎肉餅大愛呀 ! 可以好好送飯, 食得出一粒粒既土魷和馬蹄,雖然係煎過, 但唔會好油~ 份量又大, 真係好抵食。翠玉瓜雲耳炒白合因為無味精關係, 果然
當然明白媽子係錫我想我好啦 !! ^^
前一晚同媽子講, 聽晚唔返黎食時, 媽子都係會[哦我一番]啦 !
今次我早有準備啦 !
因為朋友揀既餐廳係講明[無味精,], 當然要食過先知啦 !
晚上7點駱陀溙大廈, 去到個層已經見到大大隻廣告牌
見到招牌直入就係啦 !
侍應再送上一個[萬壽無彊]茶杯, 一打開有驚喜, 原來係一杯八寶茶。
再睇下餐牌 ~
我同朋友都留意到[是日推介], 所以一於試下 :
土魷馬蹄煎肉餅
翠玉瓜雲耳炒白合
好快就黎左燉湯先~
土魷馬蹄煎肉餅
大愛呀 ! 可以好好送飯, 食得出一粒粒既土魷和馬蹄,
雖然係煎過, 但唔會好油~ 份量又大, 真係好抵食。
翠玉瓜雲耳炒白合
因為無味精關係, 果然係味道淡淡的, 但反而有種原始味道, 食得到淡香的翠玉瓜, 有口感的鮮百合最後係我地期待的三刀魚, 一上枱時已經不禁講 $128有條咁大條又鮮的魚真係唔貴。
三刀魚蒸得剛剛好, 所以魚肉好嫩, 配上調味過又唔太鹹的鼓油, 好好味 ! 個人認為唔沾鼓油連埋京蔥食係好正呀 !加上三刀魚好肥厚, 總之唔叫碗飯啦 !!
呢條魚一上枱, 我地趁仲熱, 要快D食, 正如老人家話 [魚要熱要食晒], 所以好快就食晒條魚啦 ! 果然同朋友都係大食一族。好滿意呢餐中菜, 原先朋友搵既的工廈的中菜, 真係抱住期待又怕中伏的心態,但食過後完全否定之前所諗的中伏。未到8點已經坐滿晒啦 ! 我見到有單張係做午市, 午市雖然唔係最平,$45但都有埋個燉湯喎 !所以唔算貴啦 !最重要係無味精, 食飽晒都唔覺得口渴呢~
題外話/補充資料: 下次打去問定有乜燉湯先, 期待下次有鮑魚 ^^