餐廳: OPPA韓國燒肉店
資訊:

2017-08-09 284 瀏覽
今晚去旺角睇戲,睇完後老婆大人話之前經過見到間韓國烤肉店好多人排隊,話不如去試下囉。呢間喺洗衣街嘅OPPA韓國烤肉店,你企喺店外已經聞到陣陣烤肉味,好肚餓呀,好想快啲入去食呀。等左一陣,終於有位了。打開餐牌,老婆突然認真咁同我講「你估我地食唔食到呢個馬場洞套餐吖嗱」我再望真d,寫住3-4人餐喎,但呢個餐嘅野又好似樣樣都啱我地食咁。既然我地兩個都係食肉獸,就挑戰下我地嘅食量先。食烤肉,飲品係非常重要嘅一環,加上呢幅咁可愛嘅消暑3兄弟,咁吸引,梗係要叫番杯試下啦。我地叫左菠蘿同西瓜沙冰,份量夠晒大杯。而且兩款沙冰味道鮮甜,又夠冰凍,一時間暑氣全消。澳洲和牛五花+A4和牛三角肉+宮崎和牛上蓋肉眼:3款和牛都肉紋細緻,薄薄一片,只需燒一下便可入口,口感滿足。鹿兒島橡味黑豚:由於是豚肉,加上本身厚切,需花點時間多烤一下,但豚肉油份較多,容易搶火,燒烤時需特別小心。切成條狀嘅澳洲和牛脷當然係入口即溶啦,而韓牛則以牛味取勝。加上供應量較少,所以韓牛會更加吸引人。鵝肝果份酥軟甘香嘅油潤感,真係令人無法抗拒。銀雪魚扒呢份白肉就喺呢餐紅肉宴入面嘅一度清泉,口感嫩滑。雞件份量較細,炸粉也較重,但醬汁味美。最

好肚餓呀,好想快啲入去食呀。

既然我地兩個都係食肉獸,就挑戰下我地嘅食量先。

食烤肉,飲品係非常重要嘅一環,加上呢幅咁可愛嘅消暑3兄弟,
咁吸引,梗係要叫番杯試下啦。

我地叫左菠蘿同西瓜沙冰,份量夠晒大杯。
而且兩款沙冰味道鮮甜,又夠冰凍,一時間暑氣全消。

澳洲和牛五花+A4和牛三角肉+宮崎和牛上蓋肉眼及鹿兒島橡味黑豚

澳洲和牛五花+A4和牛三角肉+宮崎和牛上蓋肉眼:
但豚肉油份較多,容易搶火,燒烤時需特別小心。

韓國1++韓牛脊背及澳洲和牛脷

匈牙利鵝肝及銀雪魚扒

鵝肝
鵝肝果份酥軟甘香嘅油潤感,真係令人無法抗拒。
銀雪魚扒呢份白肉就喺呢餐紅肉宴入面嘅一度清泉,口感嫩滑。

韓式炸雞
雞件份量較細,炸粉也較重,但醬汁味美。

韓式海鮮年糕
最後上埋個韓式海鮮年糕,韓式醬汁味相當濃厚,年糕都好煙刃彈牙。
雖然好飽,但唔想浪費食物,所以最後都清埋佢。

埋單時,店員同我地講,之前都有人試過2位叫4人餐,但都係食唔晒。
你地兩個好犀利
,竟然可以食晒呢個4人餐。
韓國1++韓牛脊背及澳洲和牛脷
匈牙利鵝肝及銀雪魚扒