2016-11-13 158 瀏覽
係旺角食完晚餐,雖然食得飽飽,但大家不想早回家,仍想再逛街,再吃喝玩樂,個胃的空間還欠了一種味道,空間還可以多容納甜味道,甜品。旺角太多甜品的選擇,朋友就有好提議:有間是米之蓮的甜品店在附近,那就去食吧!看圖片,甜品真是好吸引了。北海道牛乳綿綿冰,遠看似一座冰山,上面鋪上彩色朱古力碎粒,賣相非常吸晴,綿冰在口中溶化,啖啖超濃奶香味。茫果拿破崙,餅塊做得好出色,非常酥化脆口,即叫即做,熱辣辣,奶油夠稠密,好creamy, 茫果有小小酸,中和左奶油,唔會有好溜的感覺,茫果雪糕夠結實,兩者混合在口中,有冰火交融口感。紫薯心太軟伴雪糕,正值秋季開始,亦是紫薯當道的日子,當然,唔少得食返個啦,因是即叫即做,都需要等約十分鐘的時間。紅白配對,好吸引,一熱一凍,紫薯焗得好香,䁔口香甜,中間薯泥流出,溜口綿綿,只是甜味重左小小,雲呢拿雪糕結實,超濃郁奶香味。
看圖片,甜品真是好吸引了。