2017-06-10 1009 瀏覽
我忍不住怒吼!9/6 晚上10:45去買黑糖珍珠奶茶,收銀小姐話:「我地唔夠珍珠呀,搭d椰果俾你啦好嗎?」我話:「你唔夠貨,咁不如平d賣俾我」收銀小姐:「我地價格係規定左,唔改得」我話:「好合理!規定咗就唔改得。咁點解你地份量可以隨便改既?我唔駛加椰果喇,你照落單啦,少珍珠就少珍珠,無問題」收銀:「咁收你$2x(唔出聲當你大杯就梗嫁喇)」我話:「我要中杯得喇」跟住收銀同負責沖調既先生溝通一番之後竟然話:「哦!唔好意思小姐!我地淨返最後一杯珍珠是大杯裝!」(言下之意係想賺多你幾蚊叫你買大杯,咁佢就唔駛浪費左你買中杯之後淨返又唔夠一杯既珍珠!)我說:「你淨返大杯份量既珍珠關我咩事?我叫中杯喎」去到呢一步,作為街坊,多年幫襯,我只能說,幾好既小店,請左豬一般既店員真係倒米!如果同我講野既係老闆,我會覺得你係賺多一兩蚊,但你失左個客,亦失左營商既品格!
我忍不住怒吼!

9/6 晚上10:45去買黑糖珍珠奶茶,

收銀小姐話:「我地唔夠珍珠呀,搭d椰果俾你啦好嗎?」

我話:「你唔夠貨,咁不如平d賣俾我」

收銀小姐:「我地價格係規定左,唔改得」

收銀:「咁收你$2x(唔出聲當你大杯就梗嫁喇)」

我話:「我要中杯得喇」

我說:「你淨返大杯份量既珍珠關我咩事?我叫中杯喎」

2017-06-09
宵夜