2019-01-17 97 瀏覽
喺旺角附近做完野, 諗住睇下附近有咩食, 結果就揀咗呢間喺豉油街嘅魚魂98。當日正值中午12點, 門口已經有人等緊位, 但由於我只係自己一個食, 所以好快就安排到靠窗嘅一人位俾我。餐廳喺座位方面有照顧一人用餐嘅客人, 值得一讚。叫咗一個燒和牛粒丼嘅午餐set, 睇落都有唔少野食, 承惠58蚊。如果加汽水就額外再加5蚊。大概等咗15分鐘先上菜, 略嫌有啲慢。個餐有一碗燒和牛粒丼、沙律、味噌湯、一串雞肉串同生蛋黃。和牛粒丼上面嘅牛肉粒唔算少, 但有部份有筋, 咬落去都幾韌, 但其餘都幾鬆軟, 食落相當唔錯。仲有半隻溏心蛋、青椒、大蒜, 加上啲牛肉汁流咗落碗飯到, 所以送飯一流。雞肉串用咗照燒汁烤過, 我自己就將雞肉串沾啲生蛋黃食, 咁食落雞肉串都幾滑。整體黎講, 六十幾蚊可以喺旺角食到有咁多野食嘅一個午餐set, 都算幾抵食。

燒和牛粒丼

2019-01-04