2016-11-05 4314 瀏覽
雞煲平時都食唔少,今次就同朋友去試下呢間66 Hot Pot,所以一早留定肚,食餐勁!先order一煲小辣的陸陸雞煲(例)。上菜速度都幾快,一打開蓋,濃郁的香辣味隨即散發開來,令人食指大動。每件雞都沾滿香濃的辣汁,非常有光澤,令人睇到好有食慾!雞肉咬落嫩滑多汁,而且好入味吸收了配菜、辣椒、花椒⋯等的味道,食落帶有香辛的味道之餘,個口仲有微微麻辣的刺激感。雞肉足兩人份量,食完有少少半飽的感覺。但有留定肚的我們又點會剩係食雞煲就夠,即刻加湯再食麻辣火鍋。打邊爐點少得肥牛,先來一碟陸陸手切肥牛(例),色澤好靚,而且脂肪散布分明。食落嫩口,牛肉味濃,而且唔係薄到沒晒口感,值得一試。響鈴亦都係我平時打邊爐時必點的,所以今次都唔例外點了自家炸響鈴。響鈴炸得好脆,浸落火鍋一陣,即刻吸收了麻辣極雞煲的精華,而且口感變得又脆又軟,好食!另外還叫了百花和咸牛肉芝士釀油條,呢個都幾特別又創新,從未係其他地方食過。脆口的油條加上爽口的百花及咸香軟滑的咸牛肉芝士,口感特別,加上麻辣的湯汁,味道好夾!六寶丸分別有蝦滑、黑色墨丸、牛丸、龍蝦丸、貢丸、香魚蛋等,每款都係爽口彈牙又大粒,但我特別要講係黑色墨丸,有別於平
小辣的陸陸雞煲(例)

但有留定肚的我們又點會剩係食雞煲就夠,即刻加湯再食麻辣火鍋
陸陸手切肥牛(例)
陸陸自家炸響鈴
百花和咸牛肉芝士釀油條(雙拼)
陸陸六寶丸
六寶丸分別有蝦滑、黑色墨丸、牛丸、龍蝦丸、貢丸、香魚蛋等,每款都係爽口彈牙又大粒,但我特別要講係黑色墨丸,有別於平時白色的墨丸,加入墨汁,味道更加濃厚,勁好食。
陸陸鮮菜籃
最後鮮菜籃,款式多足料而且又新鮮,打邊爐必點之選。
青檸梳打
飲品方面款式都非常多,我同朋友就選了一枝青檸梳打兩份飲。呢度的青檸梳打係即叫即製,非常新鮮。味道酸酸的又唔係太甜,好fresh ,可以消減油膩感,一邊食雞煲一邊飲就最啱!

雞煲好食,味道惹味,火鍋配料又新鮮,今餐真係食的好飽,大滿足!
2016-06-07
小辣的陸陸雞煲(例)
陸陸手切肥牛(例)
陸陸自家炸響鈴
百花和咸牛肉芝士釀油條(雙拼)
陸陸六寶丸
陸陸鮮菜籃