2018-06-07 668 瀏覽
呢間立食壽司店之前係尖咀見到已經好想試, 今日咁岩係佢新開張第一日, D料一定係最新鮮, 二話不說, go!.間鋪頭唔係好大, 中間一個大大sushi bar台, 裡面企左4,5個壽司師傅, 食客就圍住個bar台企係度食, 企滿應該都有12,3個人.雖然係立食, 但要有既都有, 好似醬油, 綠茶粉, 熱水都會有.老闆係門口招客個時話, 佢地會用立食省返既成本, 提升食物質素, 所以佢地既師傅都係做omakase出身同用料都特別好__________________________🔹立鮨壽司拼盤(上) $78全部壽司都係即叫即整, 個set有三文魚, 北海道鮮帶子, 珍寶赤蝦, 油甘魚, 海膽壽司各一件.每件既size都正常, 最特別係每舊既飯都上左色, 我開頭望落仲以為係豉油, 但點解食落無咸味既?! 細問之下, 原來佢係用左赤醋整D壽司飯, 所以會比平時用白醋整既更香同無咁甜, 當然成本都係白醋既3,4倍.食壽司最緊要就梗係上面既刺身, 雖然唔係特別大塊厚切, 但真係唔點豉油, D鮮味都跑出黎! 咁多件入面, 海膽尤其出色, 好creamy! 珍寶赤蝦同油甘魚都好正, 好滿足!.🔹大

__________________________
🔹立鮨壽司拼盤(上) $78

咁多件入面, 海膽尤其出色, 好creamy!
珍寶赤蝦同油甘魚都好正, 好滿足!
🔹大滿足海膽特盛 $98
見到宣傳好誇張, 成碗滿滿既海膽, 出到黎其實唔係好大碗, 不過唔好失望, 佢上面真係好厚一堆海膽(應該有一板)
細碗其實係因為飯唔係特別多, 不過唔緊要, 海膽先係主角!!!

同上面壽司一樣咁好食, 咁creamy, 一大啖放入口, 呵啖氣都應該有海膽味!

🔹碎蔥吞拿魚手卷 $28
話說其實我係一心入黎食海膽同拖羅, 但因為太搶手喇, 去到既時候已經買哂全部吞拿魚!!
不過師傅話仲有蔥吞拿魚蓉, 我梗係老虎蟹都要左先
真係唔怪得D吞拿魚賣哂, 真心好好味! 仲要唔係得上面一舊吞拿魚蓉, 到手卷都仲有! 好滾動
同埋佢塊紫菜都特別脆同特別濃味
唯一美中不足係蔥既份量少左D
📣總結: 售價唔算特別低, 不過有咁既質素, 算係物有所值!
個冷氣係咁滴水,如果可以改善下就好!
2018-06-06
  • 海膽