2021-10-15 1149 瀏覽
呢間元祖位於慈雲山嘅餐廳以煲仔飯同瓦煲沙爹牛麵而聞名 book mark咗好耐一直欲欲想試但嫌遠🙈 宜家旺角都有分店 終於可以試到喇 可惜感覺聲名過大 失望而回 哭🥲餐廳裝潢的確有心思 用左好多舊香港元素 例如紅色鐵閘 綠色假窗框 大排檔木枱 十大酷刑摺櫈 最矚目係一開始門口上方大大個做大戲嗰啲戲棚花牌 加上紅紅綠綠嘅霓虹燈 非常搶眼(已經搬返入店內)˜”*°•煲仔沾麵($78)•°*”˜ ˜”*°•煲仔湯麵($78)•°*”˜ 兩款煲仔都係有四樣野需要揀 分別係1)醬汁: 沙爹🥜/麻辣(湯)🌶️/番茄🍅 2)湯底: 龍蝦湯🦞/雞湯🐔3)餸: 揀滑牛肉/牛小排+$50/豬肉餅/雞皮卷 4)麵: 公仔麵/粉絲🍜最後揀左沙爹龍蝦湯滑牛沾公仔麵 同埋沙爹龍蝦湯雞皮卷湯公仔麵~兩碗都係龍蝦湯 但兩碗完全品嚐唔到龍蝦味🦞 沾麵好似倒左成罐粗粒花生醬落去咁 超級濃!超級杰! 每啖都會咬到花生粒🥜 但油份相對上都超級多🙈 滑牛冇特別冇比較冇傷害 沙爹湯麵即刻覺得失色不少 雖然湯嘅份量唔係多 食食下都變左沾麵咁 但沙爹味道就淡口好多 亦都冇乜花生碎˜”*°•麻辣三寶($30)•°*”˜ 有豬皮 魷魚 牛

˜”*°•煲仔沾麵($78)•°*”˜

3)餸: 揀滑牛肉/牛小排+$50/豬肉餅/雞皮卷
4)麵: 公仔麵/粉絲🍜

˜”*°•麻辣三寶($30)•°*”˜
有豬皮 魷魚 牛柏葉 醬汁非常稀 水咁 齋麻唔辣

沙爹牛麵就不了 絕對係過度神化左 不過佢地嘅馳名煲仔飯都仲係想試吓嘅 但員工態度惡劣 一係講野冇尾音 一係就唔講野 的確趕客 所以就算試都係去慈雲山試算了🙃