2018-09-04 130 瀏覽
今晚同朋友諗住打邊爐。返工咁辛苦,梗係要慰勞一下自己。唔想屈就自己劣食啲酒樓任食打邊爐,對自己好啲,一於試下呢間新開嘅橫濱街場。一間餐廳嘅裝修好與壞,絕對係俾客人嘅第一印象。呢間橫濱街場嘅裝修係藍球&足球場,有好多球員卡通人物、籃板、足球龍門,真係夠晒佬味。同打邊爐呢啲咁佬味濃嘅飲食文化真係好夾。湯底方面,我地叫咗個喇沙海鮮鍋。打咁多次邊爐,木桶噴泉火鍋真係第一次見,好有新鮮感。店員介紹話木桶係由馬來西亞進口,杉木養生,而且個噴泉可以隔油,噴出黎果啲湯底可以直接飲用。的確打足兩個鐘頭邊爐都唔覺得油利。湯底好足海鮮料,啲蝦仲要有膏嘅!仲有青口、蜆肉。火鍋配料唔係任食,係逐碟order。正所謂食得多不如食得靚,我就情願逐碟叫,可以預期啲火鍋配料會新鮮啲同質素好啲。日式長蟹棒每條有30cm咁長!真係拎黎影相都得!啖啖肉,無咩雪藏味。紫菜炸響鈴即叫即炸的。除咗新鮮無油抑味之外,夾咗層紫菜係中間,口感好豐富。特式炸魚皮Surprise! 中間竟然夾咗層墨魚!估佢唔到!好有咬勁。蝦丸,呢度啲蝦丸肉,食得出係新鮮蝦肉造嘅,係酒樓任食啲蝦丸肉係梅嘅。喂完全兩個層次wor。墨魚丸,同樣都係新鮮嘅新鮮滑牛

一間餐廳嘅裝修好與壞,絕對係俾客人嘅第一印象。

日式長蟹棒
每條有30cm咁長!真係拎黎影相都得!啖啖肉,無咩雪藏味。

特式炸魚皮

墨魚丸,同樣都係新鮮嘅

新鮮滑牛肉
名稱已經交代咗,又新鮮,又滑,法官大人,我無野要補充。原來新鮮牛肉係咁好食嘅!

新鮮豬頸肉
睇啲紋就知係靚野。食落口脂肪融化嘅感覺,好滿足。

打邊爐要叫汽水飲係常識吧。十蚊罐,一啲都唔貴,放心飲。

醬料要另外收費。有蒜蓉、炸蒜頭、辣椒、芫茜、香蔥,任你調配。算係幾有誠意。

埋單大概每人二百幾。食到呢個質素,我覺得好抵。
2018-09-03