2018-09-23 231 瀏覽
人和豆品店位於街市中間, 好明顯係做街坊生意, 店鋪裝修十分懷舊估計間鋪都有番咁上下歷史。 如果來旅遊參觀下街市再睇下呢間嘢都算係幾有特色, 鋪面仲有賣豆腐豆腐卜同埋芽菜 , 兩邊牆上面層架放滿腐乳 。我哋食咗一個凍豆腐花九蚊唔算超貴但係都唔係特別平, 個豆腐花算係好滑 冇乜其他怪味。 算係標準傳統古早味。 黃糖自己落多甜少甜自己控制, 另外食咗個餃子佢入面用椰菜做, 但係入面嘅肉就應該算係份量比較少,都幾特別都煎得好香, 餃子反而唔算好貴10蚊4件。 兩樣嘢加埋食咗19蚊 如果旅遊呢純粹試下都算係好抵不過要經過一個比較污糟嘅濕貨街市。 佢哋另外有一個比較傳統嘅做法就係用雙手 處理 豆腐,但係同時又用番嗰雙手收錢 過程中唔使洗手抹手。

• 豆腐花