2021-07-18
今日跟左一個旺角上班族嘅朋友去覓食🍴朋友強烈推介Little Fresh Cafe & Bar 🥂仲好有誠意訂左18:30枱同我去食😋我決定去試下有無佢講到咁正😬好彩有地膽帶路 因為路痴嘅我 絕對冇諗過餐廳大廈入口會係後巷入面🤣順利到達餐廳 餐廳格局偏小 座位與座位之間都吾算好寬敞但店內佈置好有氣氛 店員態度有禮 仲好有耐性為客人介紹餐牌 值得加分☺️ 經過一輪介紹之後 我們決定點選2份套餐+1份小食。套餐前菜 (有田園沙律/是日餐湯)今日餐湯係洋蔥湯 由於我吾係太喜好食洋蔥🤭所以我揀左田園沙律🙆沙律一上枱 見到擺盤甘靚 即時令我胃口大開🥳沙律菜清爽新鮮 食落口完全吾會有草青味醬汁方面選用左黑醋加橄欖油 酸酸咪咪好開胃♥️。火魔醉蜆(HK $88) 呢道火魔醉蜆 主要用香草 蒜片🧄辣椒配合白酒烹調一上菜見到店員準備再喺客人面前淋上冧酒點火好彩我一早預備左相機錄影📸可以俾我好好呃LIKE一番🤣蜆肉微辣 蒜味和酒香味濃 超惹味😈。芝士玫瑰汁海蝦意大利扁麵(HK $168) 第一次食玫瑰汁味意粉🥀醬汁主要用玫瑰 蕃茄🍅 忌廉煮成 味道獨特 有淡淡玫瑰清香 蕃茄與忌廉配搭恰當🤤店家非常細心 上
仲好有誠意訂左18:30枱同我去食😋
仲好有耐性為客人介紹餐牌 值得加分☺️
經過一輪介紹之後
我們決定點選2份套餐+1份小食
。
套餐前菜 (有田園沙律/是日餐湯)
醬汁方面選用左黑醋加橄欖油
酸酸咪咪好開胃♥️
。
火魔醉蜆(HK $88)
呢道火魔醉蜆 主要用香草 蒜片🧄
辣椒配合白酒烹調
一上菜見到店員準備再喺客人面前
淋上冧酒點火
好彩我一早預備左相機錄影📸
可以俾我好好呃LIKE一番🤣
蜆肉微辣 蒜味和酒香味濃 超惹味😈
。
芝士玫瑰汁海蝦意大利扁麵(HK $168)
第一次食玫瑰汁味意粉🥀醬汁主要用玫瑰
蕃茄🍅 忌廉煮成 味道獨特
有淡淡玫瑰清香 蕃茄與忌廉配搭恰當🤤
店家非常細心
上面3隻大蝦都已經去了蝦殼和蝦腸
大蝦爽口彈牙🦐 感覺新鮮冇雪味✌️
。
法式香煎海鱸魚配檸檬香草汁(HK $198)
海鱸魚肉質嫩滑 魚骨較少
加上檸檬香草汁更為突顯海鱸魚的鮮味
簡直喺絕配👍
海鱸魚下面藏有粟米忌廉薯蓉🥔
薯蓉香而滑 仲有粒粒粟米嘅口感
另外店家好有誠意 平日出面D伴菜
普遍都喺白烚西蘭花🥦...
今次選用了普羅旺斯燉菜😍
酸酸甜甜 開胃又好食😋
。
(餐飲轉其他飲品+$28 凍飲+$4)
「檸檬蜜桃水果茶」和「草莓水果茶 」
2杯水果茶味道清新又解渴 沒有死甜味🍹
食物:8.5/10