2023-05-02
💛🤍🧡由日本飛嚟俾我食Omakase🍣好掛住好掛住日本🥹好想好想食正宗嘅日本料理🇯🇵收到消息有間餐廳喺日本開左百幾年嘅料理店,喺香港銅鑼灣依度開咗佢哋嘅第2間海外分店🫣share咗俾屋企人睇之後,佢哋好醒目🥰即刻訂枱一齊食食😝-❣️廚師發辦·松❣️ $888餐廳有單點美食、丼飯、廚師發辦等等選擇,迎合返食客需求😌今次我哋揀咗廚師發辦,依個Omakase 品項都算多,仲食得好滿足添!💛前菜💛 先付(3品)前菜有3樣嘢,食嘅次序都有考究😛先食魷魚再食蕃茄,最後食中間嘅燒鯖魚!螢光魷魚🦑-入口順滑,口感鮮甜爽脆日本高糖份蕃茄🍅-甜度高 好清甜,完全冇酸澀味燒鯖魚🐟-鯖魚輕輕燒過後,魚油香濃不膩🧡茶碗蒸🧡食嘅時候仲係熱辣辣,啱啱坐喺冷氣地方吹到凍晒🥶食返啖真係暖入心!滑溜蛋味極濃,仲有蟹肉提鮮!🩵壽司🩵 壽司(12貫)壽司上碟速度剛剛好,唔會等好耐又唔會趕頭趕命咁😂師傅會向每位客人介紹每件壽司(因為我有紀錄食物名嘅習慣,所以都好多謝專業嘅師傅不厭其煩再次重複壽司名😛)製作之前,師傅都有講返壽司會由淡口食到重口,再到更重口🤤安排得好好!-鯛魚-肉質肉質紮實爽口,味道鮮美深海池魚-鮮嫩肥美,入口脂厚油
由日本飛嚟俾我食Omakase🍣
❣️廚師發辦·松❣️ $888
廚師發辦·松
前菜
日本高糖份蕃茄🍅-甜度高 好清甜,完全冇酸澀味
燒鯖魚🐟-鯖魚輕輕燒過後,魚油香濃不膩
螢光魷魚
燒鯖魚
茶碗蒸
鯛魚-肉質肉質紮實爽口,味道鮮美
深海池魚-鮮嫩肥美,入口脂厚油香
帶子-清甜爽嫩,咸鮮適中
油甘腩-腩位部分油脂香濃,柚子芥末提鮮解膩
壽司
小肌-鰶嘅幼魚,有咬口仲好鮮美
蛄蝦-可以理解為瀨尿蝦,肉厚鮮甜 肉質鮮嫩
象拔蚌-口感爽脆,鮮甜美味
壽司
醬油漬赤身-肉質較實,有咬口
拖羅-油脂味重,油花分布均勻 做到入口即化
海膽- 選用北海道竹內水產海膽,赤海膽軟滑味道濃郁,細嚐鮮味有回甘
壽司
手卷依樣嘢真係要即製即食,因為紫菜會唔脆㗎!所以影完相,唔使理儀態,快快放入口啦!拖羅手卷油脂豐富,加咗白芝麻又香又有口感!
卷物
麵豉湯唔會過鹹,好欣賞佢有足夠湯料🥣有海帶同埋豆皮,令口感更豐富!
麵豉湯
甜品有豆腐雪糕同埋抹茶雪糕選擇,豆腐雪糕又香又滑,甜度適中🍨為今晚嘅Omakase 畫上完美句號!
甜品
📍銅鑼灣告士打道280號世界貿易中心L3層L306號舖