2019-03-12
同一班朋友來旺角食飯,有朋友提議食韓國菜,於是就上左來呢間梨滿園韓國料理,我地叫左個六人餐。呢度嘅配菜幾多款,而且幾好食,尤其泡菜、蘿蔔同薯仔絲,而且食完仲可以叫佢添比你。韓式秘制豬手整個豬手都切好曬一塊塊,食起來好方便。豬手肥瘦適中,肉都好軟腍,味道有D似滷水味,幾好食。韓燒拼盤拼盤有五花腩、雞、牛肉、牛舌等等。侍應姐姐好細心咁幫我地將D五花腩再剪細塊先擺落去去燒。每件肉都醃得好入味,燒完食起來都好juicy。韓式牛肉八爪魚鍋呢個鍋好大煲,材料好豐富,除左牛肉同八爪魚外,仲有金菇、年糕、豆腐等。八爪魚好彈牙爽口,牛肉都幾好味。一開始試時覺得個湯底無想像中咁辣,後來當個湯滾起嘅時候會濃味左少少,但整體唔算好辣。侍應姐姐主動過來幫我地將d八爪魚剪細。呢個六人餐仲每人包一碗白飯同一罐汽水,整個餐份量都幾夠,食完都好飽肚,而且味道唔錯!
韓式秘制豬手
韓燒拼盤
侍應姐姐主動過來幫我地將d八爪魚剪細。