2018-08-17
2018.8.12(星期日)今日同老公行旺角,見到呢間街坊cafe好似幾好味咁,亦好多人食,門口又掛住新假期必吃食店大獎2018,於是決定會一會它!店內裝潢好香港地道,真係有種街坊感覺環境都幾好幾乾淨,座位都好舒適!我地叫左個日本熊本霜降西冷二人餐$398首先,餐湯選左黑松露野菌忌廉湯+$28。個湯一上枱,我們都嘩一聲!個湯好特別好港式地道,係用沙鍋盛載的!而且仲好大鍋,味道方面,好濃香黑松露味,而且仲好有菇菌粒粒口感!好味頭盤係吞拿魚蟹籽沙律,好fresh!到左個主角出場《日本熊本霜降牛西冷》,擺盤依舊港式味濃!牛扒好嫩好淋,但略嫌扒味不夠濃!不過就好新鮮口感夠!薯菜稍嫌不夠香脆!但配菜茄子同豆角都好夠juicy!另一個主菜就選左《香草海鮮意大利粉》,意粉味道好正好creamy,亦好足料。甜品就選左<Tiramisu吉士法國西多士伴雪糕> 甜品份量算得上extra large。雖然係好肥仔,但個西多士好夠香脆,底下舖左層棉花糖,面頭係tiramisu醬同爆谷,配埋雪糕味道好夾。係個爆谷已經淋左,不夠香脆!飲品就選左藍蝶花系列,我選左《我的宣言》,係白桃加玫瑰,好夾好味
我地叫左個日本熊本霜降西冷二人餐$398
頭盤係吞拿魚蟹籽沙律,好fresh!
飲品就選左藍蝶花系列,我選左《我的宣言》,係白桃加玫瑰,好夾好味,而老公就選左《一加一》,係菠蘿加芒果,亦好飲。最緊要賣相靚,好優雅的紫色,而且仲好大杯。
總括而言,呢餐真係好大份又抵食的二人餐!三個人share都夠食,味道好味夠港式地道,大件又夾抵食!