2021-07-19
旺角新開嘅鮨店藤Sushi Téng,店內全部都係吧枱,全部都可以睇到師傅手勢,不過店內只有大概10個座位,而且不設預訂,要食嘅話有機會要等一陣!當日我6:30pm到都要等位,可見小店人氣十足!藤 & Teng ($328)超靚嘅壽司set,擺咗八貫壽司,一款御料理,吸物及兩款甜品!野菜豆乳湯用上北海道豆乳、野菜同洋蔥熬成,入口鮮甜充滿奶香,好飲!壽司係師傅發辦,舍利飯用上赤醋,捏得緊緻唔鬆散,入口又唔會太實。8款壽司入面主要係魚類,有淡身魚,有魚味比較濃郁嘅,亦有油份比較豐盈嘅,仲有火炙系列,對鍾意食魚嘅我來講係大滿足!拖羅油份豐腴,柔軟無筋;火炙金目鯛肉質彈性有嚼勁;火炙左口魚邊逼出油香,入口即溶;深海池魚魚味濃郁,口感細緻;唯一係海膽有少許出水情況,雖然用上日本海膽,但鮮甜度一般。熟食有慢煮八爪魚,八爪魚慢煮後肉質軟腍而不韌,唔錯。兩款甜品都賣相吸引,櫻花水玄餅晶瑩滑溜,加入食用櫻花,配以黑糖,精緻又香甜。熊仔餅配紅豆蓉超級可愛,不過熊仔餅就比較淋唔夠脆,有改善空間。除咗Set之外,亦有壽司及丼飯散點。活赤貝壽司($48@)活赤貝好新鮮,肉質爽彈,鮮味十足!火炙銀鱈魚壽司($48
藤 & Teng ($328)
除咗Set之外,亦有壽司及丼飯散點。
活赤貝壽司($48@)
活赤貝好新鮮,肉質爽彈,鮮味十足!
火炙銀鱈魚壽司($48@)
火炙銀鱈魚好肥美,火炙後帶豐潤魚油香!
自製玉子燒($28/2件)
玉子燒雖然比較細件,但甜甜地帶蛋香,都值得一試。
明太子雞翼($28/2件)
雞翼燒得皮脆肉嫩,入面塞滿明太子,更添鹹香。
火炙魚生丼($78)
火炙魚生丼好抵食,有火炙三文魚兩切,火炙左口魚邊兩切,北海道帶子兩切及油甘魚兩切,刺身擺滿一碗,用料高質!
我哋嗰日去咁啱做緊$1優惠,只要消費滿$80,加$1就可以加配吞拿魚蓉三文魚籽海膽壽司,非常抵食!我哋點咗2份, 雖然只係$1,但用料絕無將貨就價,師傅一樣係落足料!三重鮮味,正!
整體食物質素唔錯,性價比頗高,店員服務都有禮周到,不時主動斟茶。當晚師傅馬不停蹄,未有同食客太多交流,但如果可略為介紹食材名稱及講解食壽司嘅先後次序就更好啦。