2022-09-20
今日嚟到旺角呢個新嘅商場食泰國嘢,呢個泰國餐廳呢裝修都幾靚幾適合打卡,食物都OK中上,不過就唔算好泰式!所有菜式都比較大份,可以同人share食!呢個價錢呢個份量真係幾唔錯,重點係影相都好靚😆🍴 香草蒜蓉包 $48 (7/10) 另收加一超級香脆,蒜蓉味好香濃屬於比較鹹香,不過焗得比較乾身。🍴馬薩拉香料牛肉咖喱 $128 (7/10) 另收加一超級大份!入邊都好多料,好多牛肉,有茄子秋葵腰果薯仔蓮藕,真係比較辣,比較重香料味,食到一粒粒印度香料,覺得似印度咖喱多過泰國嘢,牛肉就比較鞋口同埋靭,蔬菜撈汁都好好食!剩返來講個味道係濃同埋辣辣地,OK嘅!🍴藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138 (7.5/10) 另收加一個飯都幾足料!蝶豆花係個藍色嘅顏色佢係冇乜味嘅,個飯用咗提子乾,蛋肉鬆菠蘿洋蔥腰果蟹肉,非常欣賞佢用新鮮菠蘿同埋新鮮嘅蟹肉,新鮮菠蘿酸酸甜甜,好清新,蟹肉係食到有鮮味一絲絲,整體係比較偏甜嘅,炒飯口感比較濕少少,都幾有創意,不過就唔算好泰式。🍴楊枝甘露奶蓋 $48 (8/10)上面係椰子奶蓋,都幾香椰子味,但比較淡,唔會太甜,質感會比較稀,下面有芒果柚子西米芒果啫喱,食到好多芒果柚子,
🍴 香草蒜蓉包 $48 (7/10) 另收加一
超級香脆,蒜蓉味好香濃屬於比較鹹香,不過焗得比較乾身。
🍴馬薩拉香料牛肉咖喱 $128 (7/10) 另收加一
🍴藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138 (7.5/10) 另收加一
🍴楊枝甘露奶蓋 $48 (8/10)
上面係椰子奶蓋,都幾香椰子味,但比較淡,唔會太甜,質感會比較稀,下面有芒果柚子西米芒果啫喱,食到好多芒果柚子,酸酸甜甜都幾香濃芒果味,整體唔會太甜都幾好飲!
推薦指數: 7.5/10
屬於比較新式創意fusion泰國菜,覺得個口味迎合左香港人,唔會太辣太刺激,打卡非常唔錯,味道都OK,服務態度真係超級好,侍應成日加水又好有禮貌,真心好加分,嚟到旺角想舒舒服服食泰國嘢都可以去呢度食,不過呢就限時90分鐘!