自認係一個飯桶,正所謂冇飯不歡,尤其係鍾情日本米。今次介紹嘅《丼燃食堂 》就一定滿足到我。丼燃食堂位於旺角花園街,門口好醒神嘅霓虹燈招牌好快就吸引着我入去。餐廳主打日式丼飯,每一款都係材料爆滿,啱晒我嗰啲食極都唔飽嘅人。有別於傳統嘅日本餐廳,佢哋每一款丼飯都有4款醬汁可以選擇,分別係海膽醬、明太子醬、蜜糖芥茉醬和芝士蟹籽醬。虎士山丼 $148聽個名就知道依款丼飯係富士山嘅形狀,用咗多款魚生:三文魚蓉、拖羅蓉、帶子、蟹肉、三文魚籽、黑松露。第一啖就食到面頭嘅三文魚籽同埋黑松露,三文魚籽嘅海水味同埋濃郁嘅黑松露係口腔久久不散。另外第二層口感就係三文魚蓉同埋拖羅蓉嘅魚鮨同埋綿密口感。第三就係帶子同埋蟹肉嘅鮮甜味,三重味道同口感真係好有層次。月肝肝鰻魚丼 $148好多片唔同嘅鰻魚堆砌成一個小山丘,上面同樣放咗炸蔥絲同埋黑松露。鰻魚外層燒到焦香,再加上帶甜嘅日式鰻魚汁,口感極之軟腍又充滿魚鮨香。另外月肝肝就係鵝肝,煎香嘅鵝肝入口即溶,好濃郁又唔油膩。金龍卷 $68店員送上嚟嘅時候會用火槍點燃,第一時間梗係打張卡先。金龍其實就係鰻魚,壽司亦放左蟹籽,壽司內餡就係炸蕃薯。味道有鰻魚嘅鮮甜同埋炸蕃薯嘅

虎士山丼 $148

月肝肝鰻魚丼 $148

金龍卷 $68
店員送上嚟嘅時候會用火槍點燃,第一時間梗係打張卡先。金龍其實就係鰻魚,壽司亦放左蟹籽,壽司內餡就係炸蕃薯。味道有鰻魚嘅鮮甜同埋炸蕃薯嘅香脆口感,都好值得推介。

丼燃食堂 (旺角)
旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖