2022-09-08
Lunch 時間專登趕去旺角人氣打卡餐廳跟同事打卡食飯。餐廳天花滿滿不同顏色的乾花,非常充滿少女情懷。見好多人都在打卡。叫了一個lunch set 同意粉餐。 餐加$45包是日餐湯+是日包點+$55以下飲品一杯西蘭花湯+麥餐包新鮮用西蘭花打碎自家製嘅湯再加上麥製餐包,非常健康。 西蘭花湯滿滿西蘭花味再加上忌廉汁,一個超好飲嘅菜湯。餐包亦熱辣辣。磯燒魷魚筒墨魚汁意大利飯 $148魷魚筒煮到剛剛好,唔算太硬亦唔算太冧,煮到剛剛好,非常入味,好有咬感。魷魚吸了磯燒汁的精華更加鮮味。 意大利飯粒粒吸盡墨魚汁,超香。 意大利飯煮到軟硬適中。檸香明太子扁意粉 $88 採用日本超九州人送禮名貴的明太子再加忌廉汁去製作呢道扁意粉。 明太子嘅鹹味再加上忌廉嘅淡味,非常match。扁意粉煮到硬度剛剛好,每啖都有明太子鮮味。再配上檸檬汁令整度意粉食落無咁濟口。熱及凍鮮奶抹茶(熱飲跟餐補$1、凍補$5)以我呢個飲開抹茶嘅人來說,係超濃抹茶味。 餐廳絕不手軟,落足抹茶份量。 亦唔會過量,否則杯飲品會變苦澀味。 牛奶同抹茶比例剛剛好! 超出樓上餐廳沖飲品平時嘅水準。
叫了一個lunch set 同意粉餐。 餐加$45
包是日餐湯+是日包點+$55以下飲品一杯
西蘭花湯+麥餐包
磯燒魷魚筒墨魚汁意大利飯 $148
檸香明太子扁意粉 $88
熱及凍鮮奶抹茶(熱飲跟餐補$1、凍補$5)