2020-10-21 2703 瀏覽
係灣仔呢個小社區,新舊樓房交替、各有特色,平時可能你會去會展睇show、修頓踢波,😜今次從皇后大道東再走上一點,來到靜中帶旺的日月星街發掘一下美食~今次揀咗呢跟漢堡嚟食~ 有咩特別?其實覺得佢個名都幾型、就係叫✨Honbo!開明宗義話俾你聽就係賣漢堡~Honbo仲有樣野勁!🎉係Bloomberg 2020年全球最佳漢堡唯一入榜既香港漢堡店!打開餐牌,🐮九成都係牛肉漢堡,只係配料同份量唔同~我同朋友都無牛不歡既~ 聽講呢度漢堡扒特別混合多種牛肉部位製成,如本地牛腩及美國牛肩,肉味濃郁🤤 咁我地當然要試試招牌菜!🐮Honbo 1.5🍔(3 x 2oz beef patty, double cheese, pickles,onion,house sauce)呢款招牌漢堡,每塊2oz漢堡扒較薄的,食落層次分明,但依然鮮嫩多汁,配合double cheese, 自家製鬆軟麵包同醬汁,啖啖惹味!🐮The gold standard🍔(Double 4oz beef patty,double cheese、bacon、lettuce、pickle、onion、house souse)相對於”Hon

打開餐牌,🐮九成都係牛肉漢堡,只係配料同份量唔同~

我同朋友都無牛不歡既~

🐮Honbo 1.5🍔
啖啖惹味!
Honbo    1.5

🐮The gold standard🍔
相對於”Honbo系列”,呢款用了2塊較厚身的4oz漢堡扒,還加入惹味的煙肉,微微炭燒氣味,香脆Juicy口感double up! 醬汁酸瓜等配料同Honbo一樣,
再加入新鮮生菜,整體更加豐富。
The  golden  standard

Side dish方面我地本身想揀芝士薯條同蕃薯條,不過驚太漏就改咗要酸瓜~

Cheese fries🍟
香脆惹味,芝士醬幾香濃,熱辣辣就最正!

Pickles🥒
改咗叫酸瓜都係個明智選擇,漢堡加薯條真係比較漏,食返幾片減退油膩感、又即時開胃晒!

Apple pie ice tea🍎
我地order咗一人一杯,蘋果加上淡淡玉桂味,唔太甜又解渴!
Apple  pie  ice  tea

店舖內的🕺💃霓虹燈及裝潢都好chill, 充滿外國風格,藍白色的外牆也讓人印象深刻!
2020-10-11
Honbo    1.5