2018-06-15
今日上左一課日燒教學,唔識燒就真係浪費,燒每款食物都有專人介紹同示範,有得食又有得玩!我地兩個人叫左九樣食物,食完飽到誇張。前菜先叫左豆腐沙律同磯煮鮑魚,食完沙律好開胃,再食鮑魚好入味,凍凍地又軟又甜。之後肉類叫左飛驒牛A5西冷、美國Prime牛角切、日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油)、日本產阿波尾雞腿肉、黑豚腩肉同埋牛油炒雜菜。燒肉嘅次序由淡到濃,先食豬肉>雞肉>普通牛肉>靚牛肉,師傅話燒得好肉係唔會黏係網上面,豚肉油脂豐盛,燒完之後呈粉紅色,大部分油份已經迫晒出黎,食落去仲有小小香口。雞肉就無咩味,配埋個醬反而令到個味提升左好神奇。牛肉係我至愛,兩款牛肉都好鍾意,比較鍾意牛角切,因為一粒粒好咬口。當然飛驒牛都唔簡單,一口有鹽一口無鹽,牛香十足,好滑溜!最後叫左碗和匠海神稻庭手打烏冬,海鮮份量好豐富!
最後叫左碗和匠海神稻庭手打烏冬,海鮮份量好豐富!