2024-03-08
又同好友相約老地方,食下野見個面☺️☺️☺️一向喜歡呢度係有種元老日本水產feel , 令自己暫時有一下身在日本既感覺😂因為主打浜燒海鮮,之前一路都主要食呢樣,但今次我地又試左啲唔同既款式,傾下講下又一晚👍🏼🇯🇵本鮪吞拿魚盛合:一次過試到六款不同部位、唔同食法,火炙壽司、原味壽司、吞拿魚粒粒伴芝麻加雞蛋黃調味醬油、吞拿魚蓉配海膽三文魚籽飯,加埋兩款刺身,6種不同口感層次既吞拿魚。🇯🇵醬油木魚帆立貝燒:新鮮嘅帆立貝,配上特製醬油同埋木魚喺上面,燒出嚟香噴噴。🇯🇵帶子磯燒:完美,食到最鮮嘅味道。🇯🇵銀雪魚西京燒:銀鱈魚燒到剛剛好,好滑身,特製嘅醬油茶喺面頭慢慢咁燒,索哂入去,面頭係燒得最香,特別係個魚皮。🇯🇵野菜天婦羅: 有冬菇,南瓜,茄子,蕃薯和青椒,呢一碟嘢既靈魂,當然係個粉漿,薄薄地好脆口,好考功夫。🇯🇵冰菠蘿燒酎:冰鎮嘅菠蘿加埋燒酒,冰冰甜甜,帶啲淡淡酒香。
🇯🇵帶子磯燒:完美,食到最鮮嘅味道。