2020-03-08 28 瀏覽
鬼金棒係日本、台北埋都有分店,以麻辣聞名。今天終於來吃吃看。.拉麵可以自選辣度及麻度,本身食開小辣嘅我都係照揀小辣,但係我唔鍾意麻既感覺,所以就揀咗無麻。我嘅朋友都係。總共叫咗兩個拉麵.味玉辣麻味噌拉麵($100)增量叉燒辣麻味噌拉麵($115) .拉麵係屬於粗麵條,非常有咬勁。拉麵湯頭都濃稠。光睇湯頭表面浮既油脂以為佢好油同埋味道好濃,我仲驚好辣添,但實際喝來有鹹香之餘,麻辣有提味,提升咗一個層次。拉麵再撒上花椒粉與辣椒粉,份量就是決定各種辣度與麻度。.拉麵配菜有炒豆芽菜、玉米筍等。特別要讚一讚叉燒!佢呢一款嘅叉燒唔係平時係拉麵店食開一片一片嘅叉燒。呢度嘅叉燒是一大塊的五花肉,肥瘦參半,入口即化。超級推薦!至於糖心蛋方面,都有流心嘅效果,蛋味濃。.肉飯既叉燒同樣係五花肉,醬汁唔一樣,我咁鍾意肉飯上面嘅叉燒味道,甜甜鹹鹹,撈飯一流!.有機會都想去日本或者台灣試吓唔同地方嘅鬼金棒。

味玉辣麻味噌拉麵($100)

增量叉燒辣麻味噌拉麵($115)

有機會都想去日本或者台灣試吓唔同地方嘅鬼金棒。
2020-03-01
慶祝紀念