2017-09-25 358 瀏覽
嗰日約咗朋友去睇戲,睇戲之前去食個lunch,朋友話帶我去食日本料理,所以咪跟住佢去。餐廳門口十分低調,但好有日本風格,一入去就感受到情嘅招待,座位唔多因此師傅可以好專心咁照顧每一位客人。坐低之後發現有一隻好靚嘅紙船係枱面,好有心思。見到師傅好專心準備食物,單係切魚生已經好似藝術表現一樣。我地點在1號同5號餐。師傅製作食材十分認真,上碟之前仲會為食物作點綴,喺師傅手上食物真係好似藝術品一樣,就係呢一種認真令我開始期待起來。落單之後即刻送上前菜,番茄好鮮甜,加埋沙律菜同酸酸地嘅醬汁好醒胃,之後仲蒸蛋熱辣辣材料好多而且口感豐富,係我食過最滑同最好味嘅蒸蛋。食物一上枱令我眼前一亮,賣相非常精緻,食物款式好多,魚生好新鮮,三文魚味道一流,炸雞翼好脆,蛋捲味道仲好特別添。之後到我最期待嘅魚生定食,有六款魚生,同青瓜。魚生分別係:伊佐木-白裏透紅,肉質結實,非常鮮甜。鰤魚-即係油甘魚,切得好厚肉質鮮嫩。吞拿魚-冇筋,而且好有魚味。鰹魚-色澤紅潤,一啲都唔腥。左口魚-包住蘿蔔苗,口感清新。帶子-帶點檸檬味,而且鮮甜爽口。最後仲熱辣辣嘅麵豉湯,有香菇同發菜,味道好特別。甜品係抹茶蕨餅,第一次食,有大量
坐低之後發現有一隻好靚嘅紙船係枱面,好有心思。
見到師傅好專心準備食物,單係切魚生已經好似藝術表現一樣。
我地點在1號同5號餐。

之後到我最期待嘅魚生定食,有六款魚生,同青瓜。
魚生分別係:
伊佐木-白裏透紅,肉質結實,非常鮮甜。
鰤魚-即係油甘魚,切得好厚肉質鮮嫩。
吞拿魚-冇筋,而且好有魚味。
鰹魚-色澤紅潤,一啲都唔腥。
左口魚-包住蘿蔔苗,口感清新。
帶子-帶點檸檬味,而且鮮甜爽口。
最後仲熱辣辣嘅麵豉湯,有香菇同發菜,味道好特別。
甜品係抹茶蕨餅,第一次食,有大量抺茶粉喺上邊,喜歡食綠茶嘅一定要試。

2017-09-23