2015-09-08 1383 瀏覽
今日約了友人晚餐, 二人對日式料理喜愛程度一致. 二話不說就决定了日式燒烤.********************盛八装修型格時尚, 木製系列, 座位寬敞, 舒服感覺.********************選擇困難症的我倆, 為了方便點了二人套餐$688********************沙律:巴馬臣火腿蟹子沙律, 材料新鮮, 還有松露醬增添味蕾前菜:金目鯛雙色蟹子蝦沙律花之戀, 口感不錯, 每啖充滿沙律醬滋味山葵龍蝦米紙卷, 幾清新感覺, 帶點爽口燒物:香草牛油帆立貝, 厚身肉嫩, 鮮甜, 少許的香草牛油作調味, 增添豐富感韓式辛辣醬魷魚, 魷魚彈牙爽口, 辛辣醬略欠辣度究極車海老, 約6吋長, 好大隻啊! 食落沒有鮮味, 肉質軟腍, 蝦頭部份完全無膏, 被外觀欺騙了….. 失望澳洲貴族和牛里肌肉, 油脂分佈均勻, 肉質軟熟, 非常滋味, 只可惜份量太小芝士黑七味砂肝, 有嚼勁, 但芝士和砂肝完全不是好拍檔, 有點怪怪韓式泡菜醬雞腿肉, 雖然雞肉嫩, 但醃製時間不夠, 味偏淡香草牛油大蘑菇, 非常Juicy, 啖啖爆汁御飯:日式咖喱牛舌炒飯, 飯粒太腍, 炒得不夠乾身. 材料

********************

盛八装修型格時尚, 木製系列, 座位寬敞, 舒服感覺.

選擇困難症的我倆, 為了方便點了二人套餐$688

沙律:

巴馬臣火腿蟹子沙律, 材料新鮮, 還有松露醬增添味蕾
巴馬臣火腿蟹子沙律
前菜:

金目鯛雙色蟹子蝦沙律花之戀
山葵龍蝦米紙卷, 幾清新感覺, 帶點爽口
山葵龍蝦米紙卷
燒物:
香草牛油帆立貝
韓式辛辣醬魷魚, 魷魚彈牙爽口, 辛辣醬略欠辣度
韓式辛辣醬魷魚
韓式辛辣醬魷魚
究極車海老
究極車海老
芝士黑七味砂肝
芝士黑七味砂肝
韓式泡菜醬雞腿肉, 雖然雞肉嫩, 但醃製時間不夠, 味偏淡
韓式泡菜醬雞腿肉
韓式泡菜醬雞腿肉
香草牛油大蘑菇, 非常Juicy, 啖啖爆汁
香草牛油大蘑菇
御飯:

日式咖喱牛舌炒飯, 飯粒太腍, 炒得不夠乾身. 材料都幾豐富, 有牛舌粒, 洋葱粒, 紅蘿蔔粒, 葱花, 蛋絲…, 可惜咖喱味又欠奉
日式咖喱牛舌炒飯
甜品:

盛八自家製奶凍, 奶味濃郁, 質地幼滑, 士多啤利醬汁又不過甜, 值得推介
盛八自家製奶凍
********************
雖然水準一般, 但不失為敘會的一個好地方!
2015-09-07
巴馬臣火腿蟹子沙律