2019-02-21 93 瀏覽
終於等到天氣涼小小,邊爐怪緊係即刻約埋fd 打邊爐. 今次黎相馬,其實之前開係觀塘已經想去不過太遠,難得開新分店係荃灣緊係要去試下呢度有唔同價位任食,想食肉質靚d 就貴d, 最後我地選左每人$208個款,限時120分鐘但其實都唔會趕人,所以食得盡興坐得都幾舒服湯底同fd 分別選左赤豚同廣島蠔土手鍋赤豚黎時候真係面層滿滿一層紅油,但夠麻辣涮肉類超夾另一款廣島蠔土手鍋真係好豐盛,除左4隻廣島蠔,仲有花菇金菇菜等,所以帶有蔬菜鮮甜. 而一邊會跟住另上一碗日式味噌,可按個人喜好落. 加左之後真係滿滿日式湯味道. 而蠔亦唔錯,厚肉又唔會腥登登登登,主角上場. 打邊爐邊不可缺少牛肉. 紋理漂亮,涮幾秒口感真係幾軟嫩,帶牛肉香仲有雞肉同豚肉,不過個人同fd 都覺得普通,所以最後都係主攻牛肉丸類選擇都齊,仲有芋絲,腐皮,午餐肉等等其中牛肉丸有驚喜,雖然個樣平平無奇咁,但咬落中間幾juicy,彈牙有牛味另外芝士丸同千島wasabi 丸都係我既encore 之選菜好新鮮,仲有唔同菇菇,南瓜冬瓜大蒜等. 麵類分別有即食麵,烏東同生麵. 試左後兩者,烏東普通啦,不過同日式湯底幾夾. 反而黃色個款幼身生麵幾唔錯

湯底同fd 分別選左赤豚同廣島蠔土手鍋

赤豚黎時候真係面層滿滿一層紅油,但夠麻辣涮肉類超夾

丸類選擇都齊,仲有芋絲,腐皮,午餐肉等等

另外芝士丸同千島wasabi 丸都係我既encore 之選

菜好新鮮,仲有唔同菇菇,南瓜冬瓜大蒜等. 麵類分別有即食麵,烏東同生麵. 試左後兩者,烏東普通啦,不過同日式湯底幾夾. 反而黃色個款幼身生麵幾唔錯,有麵香. 口感爽口,值得一試. 不過建議早d 落係湯煮,因為食得耐加左d 肉個湯底會混俗左.

另外送左個海鮮拼盤,我諗應該係每枱都有...蝦幾大隻結實,仲有睇落幾靚帶子. 蠔既話反而無一開始廣島蠔湯底個幾隻咁好食wor, 朋友話. 因為我淨係食左之前跟湯個隻,所以無從考証

雪糕,唔知係咩牌子. 都幾同款味道不過幾難刮,好彩有位helpful staff 咁岩見到幫手. 芝麻比較普通,可能得番最底小小,比較多冰粒而且偏甜. 岩鹽似普通vanilla, 最好食係抹茶. 都收到貨既

整體水準唔錯,價錢都合理