2018-07-15 226 瀏覽
行街落大雨被困希慎,晚餐唯有在此解決。經過「Kikusan」,睇睇menu,原來係間日本X上海菜餐廳,兩者擺埋一齊的確有點新奇,不過菜式又唔算好fusion,大部分都係各自為政。至於點解決定食呢間?全因見到一道菜:湯咖喱。因為太掛住北海道,所以都不用多想就乖乖等位。餐廳環境幾闊落,仲有少少情調,感覺似西餐廳多點。因為同時賣上海同日本菜,所以會見到好多枱食住壽司同時又見到小籠包,都幾得意。我嘛,當然二話不說點了豚角野菜湯咖喱配飯($88),睇賣相係幾靚,蔬菜好多,有苦瓜、秋葵、茄子、青瓜、南瓜、蓮藕、椰菜同西蘭花,配以一大舊豚角煮(五花腩),陣容好鼎盛。先講材料,眾多的蔬菜都有其鮮甜味,最最最得我心就係西蘭花,話說在北海道食左幾餐湯咖喱,每一餐都有舊炸過的西蘭花,係好食到我要另外追加,所以係呢碗湯咖喱都見到,分外有親切感,即時加分。雖然,西蘭花只係輕輕炸過,但都叫做有風味。豚角煮近皮的位置一咬就化,但瘦肉部分始終有少少鞋,不過仍算合格。到最重要的湯底,咖喱湯冇日本咁稀(可能驚香港人唔慣),味道都充滿香料味,但總覺得帶點印度風味,而且偏辣(冇得選辣度),唔食得辣者要注意一下。Kikusan
我嘛,當然二話不說點了
Kikusan最人氣菜式必要數
Kikusan卷($72),因為CP值真係幾高,大約8小件卷物上面鋪滿左吞拿魚蓉同海膽,仲有旁邊的三文魚籽。雖然平,但材料都算足同新鮮,起碼海膽鮮甜冇腥味,加埋卷入面有青瓜,非常清新,可化解一下其他菜式的濃濃味道,必點。
全店最fusion的應該係呢個
千層豬扒擔擔拉麵($72),雖然上海都有排骨擔擔麵,但呢度配日式的千層炸豬扒又幾新穎。擔擔麵雖然不能同傳統上海麵店的媲美,但已經合格有餘,有花生香,湯底濃郁,不過同樣偏辣,要量力而為。麵條都好爽身,幾好食。只係豬扒質素一般,唔夠juicy,而且浸在湯中個脆皮好快變腍,如果分開上會好d。
佢其實仲有好多菜式,有串燒、小籠包、抄手等等,有機會都想試埋,始終以位置、環境黎講,已經算幾抵食,可以再回頭。