2017-09-03
收左工同朋友係旺角行街行到唔知時候 見餓先識睇下時間 一望錶發現成十點鐘 見夜夜地 又怕好多鋪頭都準備收 又唔想食熱氣野 又諗唔到食咩好咁啱行過朗豪坊 見到對面文華商場大大個招牌寫有日本料理食 就諗都唔諗上左去先餓左成晚 一坐低當然係剔哂D心水魚生先啦三文魚、甜蝦、帶子、北寄貝、魷魚呢D例牌必點梗係首選上菜時間還可 唔會話要等好耐 當然亦都唔會即叫即有啦 廚房都需要D時間準備麻 心急人士咪拎下野飲飲住等先囉呢個刺身拼盤實物係好大份架 明明我地唔係揀左好多刺身不過不失啦 略嫌雪得太硬 一咬落去係咬到有層雪係面先但個蝦就真係幾新鮮 D肉一D都唔霉 食得出唔係冷藏已久既倉底貨 好食!花之戀壽司又點會走得甩我既必點之選呢 呢度既花之戀果然都係冇令我地失望 所以我地係叫左兩round的仲有叫多個鰻魚芝士卷 一樣好好味 芝士有味之餘又唔膩 味道唔會太突出 唔會話搶左重點鰻魚既味道我地亦都有叫一D熟食 反而係成餐飯最令我地驚喜呢個忌廉青口味道唔算濃郁 個汁都唔濃唔杰 冇乜特別 我特登一隻青口配一大殻汁都冇乜味 可以唔洗浪費胃仔既quota試蒲燒鰻魚重點就係個鰻魚汁度 呢個做得唔錯 濃味之餘唔會過鹹要
餓左成晚 一坐低當然係剔哂D心水魚生先啦
三文魚、甜蝦、帶子、北寄貝、魷魚呢D例牌必點梗係首選
上菜時間還可 唔會話要等好耐 當然亦都唔會即叫即有啦
廚房都需要D時間準備麻 心急人士咪拎下野飲飲住等先囉
刺身不過不失啦 略嫌雪得太硬 一咬落去係咬到有層雪係面先
仲有叫多個鰻魚芝士卷 一樣好好味
我地亦都有叫一D熟食 反而係成餐飯最令我地驚喜
蒲燒鰻魚重點就係個鰻魚汁度 呢個做得唔錯 濃味之餘唔會過鹹要喪飲水 不妨一試
呢個蒜蓉焗蝦真係令我「叮一聲」事關我一心以為刺身魚生係主角既時候 佢話我知原本日式放題都有其他唔錯既選擇
一上既時候實在太熱 我同朋友都攤涼D先食 點知涼左都食到佢好好食 蒜蓉夠香 配落D蝦度真心好鮮味
所以襯佢仲熱時一定係仲好食 想試既朋友要留意下呢點喇
最後我地叫左個天婦羅炸蝦同天婦羅甜薯作結
炸蝦不太合我味兒 炸粉太厚了 而且配埋一齊既汁都比出面食到既淡 唔鼓勵試
至於日本甜薯就冇令我失望 真係超甜蕃薯黎 可惜我地已經飽到食唔落 如果唔係一定叫多幾粒
最後最後好值得一提既係佢地店員既服務態度 即使忙到踢哂腳態度仍然好好
埋單時仲會同你傾兩句 想知客人滿唔滿意呀 睇下帶冇要改善既地方呀
淨係呢一點 我相信好蛋繁忙、多人既餐廳真係未必做到