2021-05-18
喺尖沙咀搵食,見到呢間店鋪門口都幾有特色,入到去似去左日本嘅居酒屋,環境算係幾優雅嘅樓上鋪。先點左幾款刺身同壽司,擺盤同賣相都幾精緻,其中赤身($98/2片)同金目鯛魚刺身($118/2片)都非常鮮味,解雪做得剛剛好,而壽司飯都唔只係白飯,係用溝咗醬油嘅飯製成。安格斯牛肉薄燒($158)份量幾多,兩個人食都好夠分。好多時平時食到嘅牛肉燒會包住金菇等食材,但呢度嘅做法係將安格斯牛博燒包住一堆蔥,鍾意食蔥嘅我來講就十分搭配。安格斯牛薄片食出牛味,粒粒細蔥亦為呢道菜增添一啲口感。鮑魚雞翼($78)平時食日本放題多數都會有雞翼餃子,但係雞翼裏面饟鮑魚就真係第一次試,食落嘅感覺幾新鮮同特別,但係價錢就唔算特別抵食。厚牛舌($52)&鹿兒園黑豚蘆筍卷($42)厚切牛舌非常肥美,食落又唔會過韌,牛舌嘅表面有一層牛嘅油脂包住;而蘆荀卷就以薄切黑豚肉包住蘆筍,燒得夠香口,賣相兩款都好靚。鯛魚湯鍋燒烏冬($148)有濃濃嘅鮮魚湯味,味道無乜腥味,望落去湯夠清,唔會似平時魚頭湯果種油膩嘅感覺;而烏冬都用左扁身果款,入口幾煙韌,係一款幾清新又暖胃嘅選擇。黑胡麻&豆腐雪糕($28/each)黑胡麻雪糕嘅味道幾夠
安格斯牛肉薄燒($158)
鮑魚雞翼($78)
厚牛舌($52)&鹿兒園黑豚蘆筍卷($42)
鯛魚湯鍋燒烏冬($148)
黑胡麻&豆腐雪糕($28/each)
黑胡麻雪糕嘅味道幾夠濃郁;而豆腐雪糕就相對清新得多,同埋甜度較黑胡麻清淡,有濃濃豆味,想食我咁甜嘅就岩哂。