2016-08-28 7615 瀏覽
這間酒樓在上環已經很多年,一直默默在二樓,門口在橫街,很低調。今天想在附近行街,所以選擇了這間酒樓,這間酒樓下午茶時段沒太多特價點心,只有一些炒飯、炒麵,但其實都唔平,反之平時很貴的點心,例如:蝦餃、燒賣就里就很平了,我們都點了,試後都可以。如果唔係怕食唔唒就真係想再點。今次想講的是酒樓里下午茶的燒味麵,送到來的時候,賣相勁差,那個米粉好像沒有湯一滿樣,那些叉燒黑得好像變壞了。我簡直想退貨,當然我最後都抱著一個嘗試一下的心態,試一試唔好搞到那些員工。試後又發覺那些叉燒唔差,半肥瘦,叉燒汁都剛剛好,但表面真係燒得太濃,浪費了那麼好的食材,份量方面都可以。雖然真係唔太夠湯,但因為米粉的份量唔太大,所以其實都合格。
叉燒湯米
2016-08-15