2023-07-22
同幾位好朋友一齊嚟到初見,個天氣都算唔錯,係一個好適合出嚟食飯嘅日子。我哋揀嘅餐廳係初見-旺角,係一間新開嘅餐廳,之前都未試過,不過好多人都話呢度嘅菜式好特別。一踏入餐廳,首先感受到個氛圍好舒服,就係咁一種有啲小清新嘅感覺。因為我哋都係第一次嚟,所以叫咗啲餐廳招牌菜同埋人氣菜式嚟試吓。先點咗佢哋嘅招牌菜《初見香草吉列牛》同《安格斯牛肉鍋》,加咗啲炸明太子釀雞翼。睇緊個菜單就已經開始覺得肚餓了!啲菜上嚟之前,我哋都開開心心傾計,分享住最近發生嘅趣事。我嘅心情係好輕鬆嘅,好期待咁等住食嘢。啱啱好彩嘅天氣都令我哋有種額外嘅開心感。第一份上嚟嘅菜係《初見香草吉列牛》。啲牛肉色澤咁誘人,啲香草味又好香,真係令人垂涎欲滴。啲牛肉切得薄薄嘅,一咬就解,肉質好嫩滑。加埋啲特製嘅醬汁,真係令味道更上一層樓。嗰啲香草嘅香氣同牛肉嘅鮮味,喺口腔內迸發出嚟,令我好享受呢個食物嘅瞬間。跟住嘅《安格斯牛肉鍋》亦都令我留下深刻印象。湯底好濃郁,牛肉係咁嫩滑,令我忍唔住要不停舀湯飲住。湯底嘅滋味非常豐富,牛肉同湯底嘅配搭相得益彰。真係個個啖都係滿足!緊接住上嚟嘅炸明太子釀雞翼都係驚喜之一!啲雞翼炸得香脆,而且啲明太子
緊接住上嚟嘅炸明太子釀雞翼都係驚喜之一!啲雞翼炸得香脆,而且啲明太子醬又好香濃,一啖落去就彷彿令味蕾開始跳舞。每啖一件,我都不禁讚嘆連連。