呢間日式居酒屋,本身都已經聽過唔少佢嘅名氣,今日就決定同幾個朋友嚟食晚餐,希望試吓呢間餐廳既用心經營之道,以及慰解一下好想去日本嘅情懷餐廳嘅用餐環境唔逼夾,張枱都幾大,方便大家放比較多嘅嘢食,另外,我今晚就揀咗杯烏龍茶割燒酎 (即 Oolong Highball),因為我唔太鍾意啲甜嘅飲品,呢一杯真係啱晒我 ; 正式開始之前,食返個前菜芝麻醬沙律先第一款食物已經唔簡單,佢係帆立貝刺身!大家真係千祈唔好以平時成日食日式放題嘅質素同佢比較,因為根本完全冇得比,亦係完全兩回事首先賣相已經贏晒,有好靚嘅擺盤,厚切又新鮮嘅帆立貝,用多樣配料作襯托,視覺已經滿足晒線先,而每件帆立貝上面,更有幾粒晶凝通透,又鮮甜嘅三文魚子,連同帆立貝一齊食,真係冇得頂帆立貝新鮮爽口,食落非常有口感,而且帶有一點黏感,證明帆立貝確係非常新鮮,並無經過長時間嘅急凍冷藏,確實值得一讚好多朋友都喜歡食得健康,食日式野嘅時候,都會叫沙律,呢個沙律係我推介嘅,佢係 特製黑松露炙燒平木魚邊沙律除咗新鮮爽口,富有大量健康魚油嘅平木魚邊之外,當中更有新鮮嘅牛油果,令成個沙律更加健康而將沙律中間嘅黑松露醬攪拌,佢嘅味道更加強烈,非常吸

而將沙律中間嘅黑松露醬攪拌,佢嘅味道更加強烈,非常吸引,係一個健康,又非常好味嘅沙律

嚟到呢啲日式居酒屋,點都要試一試佢嘅刺身嘅,果然冇後悔叫到呢三款刺身,當中包括 原隻牡丹蝦,活象拔蚌刺身 及 三文魚刺身,一句講晒,三款都非常新鮮,象拔蚌非常爽口彈牙,三文魚厚切,真係好味到唔知講咩好

本人作為刺身蝦控,點樣唔特別介紹呢隻原隻牡丹蝦俾大家先,大家可以睇到上圖,隻牡丹蝦仲長過部電話,咁樣冇經過超級急凍冷藏嘅佢,食落口感一流,有新鮮嘅蝦味,口感有張力,當你啜個蝦頭嗰陣,更加係鮮甜無比,呢隻蝦嘅性價比真係高到不得了

食完啲生嘅,就食下啲熟㗎啦,呢度都有磯燒既食法,餐廳會有店員將新鮮嘅海鮮,係你面前燒熟,今晚我同朋友決定食好啲啲,分別叫咗兩隻龍蝦,一隻係日本既 伊勢海老,令一隻就係 波士頓龍蝦

最衰呢度冇得放影片,如果唔係真係可以大家睇到,呢兩隻龍蝦上枱嘅時候,真係仲識郁㗎!真係極度新鮮,冇花冇假!

嘩!真係唔多機會可以睇住隻龍蝦燒到變色,感覺係有啲興奮嘅,兩隻龍蝦都有唔同嘅煮法,例如上圖嘅呢一隻,我哋就將佢斬件,用普通磯燒嘅形式去煮,食龍蝦嘅鮮味,就算唔落任何調味及醬汁,確實因為龍蝦非常新鮮,所以味道都已經非常好食

將龍蝦燒到金黃色,係咪真係睇到都好想食先!

燒海鮮都係今餐其中一個重頭戲,呢一盤海鮮,唔使講,同樣非常新鮮,佢係 特上漁獲浜燒燒盛合 (4人前),價錢係 $1,628hkd,點解呢個我要特別講埋佢價錢出嚟,最主要係因為,佢絕對值呢個價錢之外,係可以比大家衡量到,呢個價錢同佢嘅質素都係成正比嘅

當中包括大蜆,大蝦,鮑魚,大帆立貝等等

大家一睇佢嘅色澤就知,其實真係每款海鮮都好新鮮,一路係你面前笑嘅時候,其實真係已經流晒口水,根本都唔需要多講佢究竟有幾正!

燒起食落口既嗰份新鮮嘅味道,帶有少許海水味,海鮮爽口彈牙冇異味,真係會令你明白到點解佢會值呢個價錢之餘,絕對會令你非常滿足

食咗呢一餐咁正嘅日本野,絕對冇可能唔食埋甜品,令佢有一個完美嘅句號啦!款款菜式都咁正,甜品就揀一啲特別嘅款式啦,分別有後面嘅 柚子雪芭 及 前面嘅 番薯雪糕

點解我話特別,因為不論雪芭定雪糕,佢真係有成個 柚子及番薯裝住架,所以食起嚟,味道更加強烈,餐廳店員更加會有個提議就係,你食完入邊嘅雪糕,更加可以燒熱返出面嘅 柚子或者番薯 嚟食添㗎,呢啲咁特別嘅甜品,真係買少見少啊!

所以總結係,我自己覺得呢一間嘅日本居酒屋確實係幾高質,除咗食物都係新鮮嘅之外,店員嘅服務態度都唔錯,會令你想再一次返去食,難怪佢嘅名氣真係越嚟越勁