龍亭

Lung Ting Teppanyaki
難得最近可以同👦🏻一齊放假 就出去搵下好野食 見到呢間位於佐敦永安附近新開既鐵板燒好吸引 門口亦都好神秘 即刻預約咗假期去試吓😍🪑佢哋嘅座位唔多 最多十幾個位置 有單點鐵板燒、omakase 類既鐵板燒 價錢性價比都好高👍🏻值得一提 佢哋嘅擺盤好精緻 全部都花足心機✨🧾我地叫左兩款omakase 一款系平啲既入門廚師發辦套餐$588同另一款高級廚師發板$788 兩者嘅分別不大 多左前菜、湯類同刺身✨🥗salad 精緻嘅沙律分別由番茄仔、菠蘿、沙律菜及龍珠果製成 菠蘿同番茄仔之間有小量嘅柚子醬同黑醋汁 甜甜嘅柚子味中和左菠蘿嘅酸味 兩者味道好夾 清新開胃 順帶一提 貴啲個個套餐系煙三文魚😍🥚前菜呢款係溫泉蛋混合魚子醬一齊食 一齊放入口 魚子卜卜爆開 鮮味十足 為溫泉蛋加上調味😂幾特別!🍤Teppanyaki seafood (2 type)兩個套餐都可以各揀兩款 所以我哋叫咗四款唔同可以share試吓 分別係鮑魚、帶子、東星班同赤蝦 ,鮑魚配搭蒜蓉一齊食 蒜味唔會好勁同搶 反而啖啖蒜香更吊出鮑魚嘅鮮味😍 鮑魚肉質超易咬又有嚼勁 好出色😍帶子就配牛油黑松露 食嘅時候要連埋啲黑松露汁一齊食

🥗salad

🥚前菜

🍤Teppanyaki seafood (2 type)
兩個套餐都可以各揀兩款 所以我哋叫咗四款唔同可以share試吓 分別係鮑魚、帶子、東星班同赤蝦 ,鮑魚配搭蒜蓉一齊食 蒜味唔會好勁同搶 反而啖啖蒜香更吊出鮑魚嘅鮮味😍 鮑魚肉質超易咬又有嚼勁 好出色😍帶子就配牛油黑松露 食嘅時候要連埋啲黑松露汁一齊食 雖然油左啲 但味道相當邪惡🙌🏻東星班無骨啖啖肉 赤蝦都鮮甜爽口 海鮮方面都幾有驚喜!

🥩Teppanyaki Meat
肉款有幾款選擇 牛、雞、豬 我地都選擇左澳洲M5和牛 配搭埋竹炭鹽、蘑菇蘿蔔同蒜片 和牛好Juice 味道香濃又軟嫩 有咬口😍一份既份量好充足 個人最愛嘅配搭係加蒜片 香口唔油膩✨

🍚 Fried Rice
軟硬度適中 食落粒粒分明 味道唔會過多嘅調味 多數源自材料本身嘅味道 有蔥花、蛋等炒香 油膩感一啲都唔多 夾埋爽口大蝦🍤成碗無剩🙌🏻
當然貴啲嘅套餐 會包埋昆布豆腐麵豉湯💓

🍮Dessert
有兩款可以選擇 當日系伯爵茶雪糕/紅酒燉雪梨🍐 我哋各叫咗一款 當然要試吓佢哋餐廳招牌嘅燉雪梨 酒味唔算重 易入口 成個味道配搭獨特 冰冰涼涼既口感 再配埋朱古力片同忌廉 鍾意食雪梨嘅必試🤤
2022-12-11