2018-03-08 67 瀏覽
近排食多咗好多川菜,唔知道是因為香港的四川人多咗,抑或係多咗香港人鍾意食川菜,而且川菜館的質素不斷上升,其實四川以前很窮,邊度有海鮮食,但現在已經不同,原來辣的海鮮菜都好食,今晚我就黎呢道見識。呢家西餐的布局富浪漫氣氛,暗但唔黑,拍拖啱晒,以前傾計唔會食中菜怕太嘈,黎呢度解決咗問題。有個酒吧,雞尾酒款式吸引,食物價錢唔算貴。現在的雞尾酒唔淨只係得西洋酒,中國酒日本清酒梅酒都可以,我點了 <Carnation Says> 就包含日本酒及氊酒,可能因為有柚子,咁你上嚟有韓國嘅味道,結論係都好味。 而 <Dragon Gossip> 見個樣都知道佢唔會有酒杯, 杯頂有粒棉花糖,忌廉味很香,少少綠茶味。 今日我哋主要食海鮮,前菜方面揀咗<小鍋蜆>,正配合我地的諗法,少少香辣味道,食得到大蜆嘅鮮味,很多肉,真係正呀! <黃金淮山葵>, 淮山同秋葵平時好少食,因為佢冇味,用蛋黃炒過觀感完全唔同晒,竟然覺得佢地好好味。 <金絲和田玉>, 美麗得如和田玉,今日真係大開眼界,冬瓜都可以做成咁,水嫩光滑,好食。 四川菜出名麻

有個酒吧,雞尾酒款式吸引,食物價錢唔算貴。

四川菜出名麻辣火鍋,原來亦有只麻不辣的啦,例如我地的<泉水蝦球>,用咗好多唔同嘅花椒煮成,煮出高湯及大蝦頭,口感真是麻麻不辣的。

我哋揀咗勁辣嘅川椒配海鮮,呢一款<川椒香辣軟殼蟹>都同樣好,辣香入侵蟹內,那那啦,見到好大隻,我好鍾意食軟殼蟹,香酥得來又軟棉棉,而且有好多辣椒伴著,充滿辣香。

雪糕打孖上,兩款味道都試晒,話明叫<花雕話梅雪糕>,真係食到嘅鹹酸味,另一款<中國白酒辣朱古力雪糕>白酒真夠勁,就係嗰種中國酒似火酒咁辣的味,因為有雪糕中和左,其實係好食的。

另類的四川冰粉,做得好靚,呢款<鮮果四川冰粉>裏面藏咗粒士多啤梨,四周有山楂及提子,配香茅糖漿,好有新奇感。

今晚好開心,我覺得呢度真係得。