2022-12-20
佐敦間佳佳甜品隔離新開左間日式鐵板燒,裝修得好神秘,不銹鋼門面,上面掛住霸氣『龍亭』二字,入門級價錢晚餐都係$588~$788,於是同家姐一齊去試下。入門廚師發板套餐 $588沙律:鮮菠蘿沙律鐵板海鮮兩品:四選二鐵板肉類一品:三選一炒飯時日甜品:二選一季節廚師發板套餐 $788沙律:煙三文魚沙律前菜:魚子醬溫泉蛋鐵板海鮮兩品:四選二鐵板肉類一品:三選一湯炒飯時日甜品:二選一沙律:新鮮菠蘿配搭煙三文魚、有沙律菜有羽衣甘藍、龍珠果,乾淨新鮮。前菜:魚子醬伴溫泉蛋,半熟溫泉蛋,攪均撈埋魚子醬,如果有塊烤多士就perfect😂。海鮮:有買種選擇,有魚、帶子、扇貝同鮑魚,我地四樣都有揀,魚係香煎東星斑,煎得外皮脆脆,冇骨,唔腥,帶子係刺身級XL,有魚生醬同菊花做裝飾,配搭意大利黃青瓜,一啖入口爆汁呀!鮑魚就中等大小,蒜蓉味好得出,扇貝煮法很特別,用左牛油浸黑松露醬調味。最最最特別係伴碟嘅蝶豆花海鹽泡泡,廚師話唔夠咸可以用來調味。肉類:可揀牛、豬同雞,我地揀左豬,秋田豬肉質軟嫩,配搭的菠蘿汁令我印象非常深刻,酸甜開胃,另外仲有特濃蒜蓉牛油,一塊豬扒兩個口味。家姐揀左牛,餐廳用左澳洲牛柳,七成熟,肉
入門廚師發板套餐 $588
鐵板肉類一品:三選一
湯
炒飯
時日甜品:二選一
肉類:可揀牛、豬同雞,我地揀左豬,秋田豬肉質軟嫩,配搭的菠蘿汁令我印象非常深刻,酸甜開胃,另外仲有特濃蒜蓉牛油,一塊豬扒兩個口味。家姐揀左牛,餐廳用左澳洲牛柳,七成熟,肉嫩多汁,可以配搭香烤脆蒜片,手磨wasabi同竹炭海鹽,一塊牛扒三個口味q😂。
湯品:豆腐昆布味噌湯,豆腐切左花,咸度剛好!
炒飯:炒飯加左蒜蓉蔥粒炒,炒到粒粒分明,好彈牙,仲有配有一隻大蝦,食完個人暖笠笠。
甜品:有兩款揀,有紅酒雪梨配檸檬忌廉同豆腐雪糕。紅酒雪梨很驚喜,餐廳自家製,雪梨煮軟充滿紅酒香甜味,配搭檸檬忌廉,增加口感。豆腐雪糕係店主親自由日本進口,有別其他雪糕,口感較黏,好有質感,豆腐味濃。