2016-10-18 735 瀏覽
我之前已經食過荃灣嗰間舖的,佢係荃灣生意都已經好好,荃灣舖雖然唔使等位,但都長期坐滿人!經過新蒲崗幾次,知佢開咗分店!人又未算多,又坐得舒服過荃灣舖好多!又唔使同人迫喎一入門口就問老闆(疑似)「有無燉魚湯呀?」老闆就話「未有」我地就好失望咁講「荃灣有嫁喎!」老闆就即刻話「荃灣都唔夠魚,所以啲魚未分到俾呢間舖!咩你地係荃灣黎嫁~」我地唔係荃灣黎,只係有飲開荃灣啲魚湯姐!講返嘢食先,我地叫咗椒鹽龍脷球,招牌炸魚餅,鯇魚腩+魚鰾湯泡飯,芥蘭椒鹽龍脷球好嫩又夠椒鹽味,唔會太咸,上枱仲係熱辣辣的,讚~招牌炸魚餅,大大件,都係熱辣辣的,又彈牙喎!不過我個人覺得,如果有小小果皮味就更好了!鯇魚腩+魚鰾湯泡飯,湯我覺得唔夠濃,因為係泡飯關係,湯唔濃食落就會更淡了!因為主打係魚湯,所以我覺得必需要改善吓!芥蘭都新鮮稔甜的~食食吓有個小插曲,有個講國語的女士黎買外賣,但老闆就好似話有兩樣嘢唔做外賣的,一路同女士爭辯,係咁講外賣唔會好食的!一樣係炸魚皮,但另一樣我就唔清楚了,好似係炸魚餅!我地好奇問老闆點解唔做外賣,老闆就話外賣放耐咗會唔好食,同埋要照顧咗堂食客先,因為都係限量供應的!聽到覺得佢地有份堅持,

一入門口就問老闆(疑似)「有無燉魚湯呀?」
老闆就話「未有」
我地就好失望咁講「荃灣有嫁喎!」
我地唔係荃灣黎,只係有飲開荃灣啲魚湯姐!

椒鹽龍脷球,招牌炸魚餅,鯇魚腩+魚鰾湯泡飯,芥蘭
椒鹽龍脷球好嫩又夠椒鹽味,唔會太咸,上枱仲係熱辣辣的,讚~

招牌炸魚餅,大大件,都係熱辣辣的,又彈牙喎!
不過我個人覺得,如果有小小果皮味就更好了!

芥蘭都新鮮稔甜的~

聽到覺得佢地有份堅持,亦都引起咗我想試炸魚皮嘅衝動,就諗住叫一份啦!點知係無散叫小食炸魚皮的,係要係叫湯飯時要加的!老闆見我地咁想試,又係荃灣過來,就俾我地後加一份!

試完又真係幾鬆化的,魚皮夠薄,味調得幾啱,唔會咸,好怕食啲咸魚皮的!
炸魚皮
椒鹽龍脷球,招牌炸魚餅,鯇魚腩+魚鰾湯泡飯,芥蘭