今日去飯丸屋買飯糰外賣,點知行行下,包裝紙膠紙竟然甩咗,成個飯糰跌咗出黎。事緣係外賣膠袋係要加錢,所以加購之下,佢哋會就咁塞一個用紙包裝嘅飯糰俾你,包裝方法係非常「脆弱」,因為佢只係以一層紙盛載飯糰重量,而膠紙其實係痴唔實張包裝紙,另一方面包裝紙亦完全唔隔熱,如果用手揸實會辣親手,放落自己袋係會漏汁,因為包裝係有「窿」。今日我買嗰陣,因為實在太辣手,嘗試攞住包裝無咁熱嘅部分,點知行左一陣個飯糰突然成個Sir出嚟,跌落地下。當我行返轉頭問職員,我都未解釋清楚唔係我俾人裝跌咗個飯,而係包裝唔穩陣嘅時候,佢竟然一句話唔處理,要重新買過就打發我。我唔想為難員工,所以無糾纏,自己俾錢再買,後來亦都同佢哋反映返呢個包裝問題,但嗰位員工都只係皺眉頭,唔耐煩咁敷衍一句好呀,正眼都無望過我,更加莫講話道歉或者多謝意見呢種最基本嘅回應。其實好明白大集團之下,前線員工未必有話事權,但係作為主管,係咪完全無處理空間呢?飯團講緊40蚊一個,對食客嚟講其實我買多一個,就係用80蚊買左一個咁嘅飯團做lunch,非常昂貴。但係對餐廳黎講,其實整返一個飯糰比返客人,根本唔會損失好多,咁樣不問緣由就拒絕食客,真係一個幾差

其實好明白大集團之下,前線員工未必有話事權,但係作為主管,係咪完全無處理空間呢?飯團講緊40蚊一個,對食客嚟講其實我買多一個,就係用80蚊買左一個咁嘅飯團做lunch,非常昂貴。但係對餐廳黎講,其實整返一個飯糰比返客人,根本唔會損失好多,咁樣不問緣由就拒絕食客,真係一個幾差嘅做法,而且將心比己,已經跌左錢,食客真係會難受,嗰位員工態度上可否處理得客氣一啲呢?

外賣自取