餐廳: 流浮山窯燒雞
資訊:

流浮山窯燒雞最近超出名啊!佢哋嘅食店由流浮山搬咗去新蒲崗開新店,主打古法荔枝柴燒雞,好多人都話好正。聽話佢哋開業嘅消息,好多網友都話要去試吓,小編就決定親身去新店試下佢哋嘅窯燒雞。-流浮山窯燒雞間舖有三個大燒缸。師傅用一支鐵鉤,喺瓦缸度撈起一隻整隻燒雞,雞肉好豐滿,皮膚好滑嫩。老闆講,燒雞用佢哋自家農場嘅陽山雞,然後再加埋自家種嘅香草、迷迭香同鹽醃製,好香好味架。小編一口咬落去,風乾同燒過嘅雞皮好脆口,口感唔算油膩,皮底亦冇太多肥肉,肉質好實飽,而且好嫩滑!-窯燒排骨小編自己其實冇乜興趣試呢個,但朋友一直好推薦話之前食過好好味。點知試完真係有驚喜!本身以為肉質會好乾燥,但結果超級多汁!原條排骨咁啃真係好過癮!小編覺得完全唔輸比佢哋嘅流浮山窯燒雞。-桂花車厘茄酸甜多汁嘅味道真係好正!每一粒都吸收咗特調桂花汁嘅甜味,一口咬落去就爆晒汁,真係唔停想食多幾粒啦!-鹽焗解雞腎雞腎煮嘅時間控制好好,食落去完全唔乾反而有口感得嚟不會太韌。鹹香味道滲入每一塊腎肉,真係好滿足!小編覺得配酒一齊食真係100分。-爽脆鮮魚皮脆度同鮮美程度令第一食魚片小編感到驚訝,廚師特調味道真係啱啱好,如果大家鍾意可以加埋

流浮山窯燒雞

窯燒排骨

桂花車厘茄

鹽焗解雞腎

爽脆鮮魚皮
脆度同鮮美程度令第一食魚片小編感到驚訝,廚師特調味道真係啱啱好,如果大家鍾意可以加埋辣椒油食落去更加惹味。

酒醉塘心蛋
口感真係好滑順,特別係啲溏心蛋黃吸晒酒嘅香氣,就好似喺口裡面融化咗咁,小編真係覺得比7仔個個好味多咗好多,真係好享受!