住響新蒲崗既我好開心有新既甜品店,仲要係有幾間分店既殿糖級。今晚突然路過見無咩人,想試下佢有幾特別,點知真係希望越大失望越大。因為我鐘意食榴槤,見到呢度有榴槤系列,於是我點左圖中較精美既榴槤玉露。《榴槤玉露 $35》當侍應哥哥送榴槤玉露到我面前既時候,我呆左一呆,直接問佢:'呢個咩黎嫁?我好似無點' 我完全冇諗過呢個竟然係榴槤玉露!猜猜我是誰之榴槤玉露-呢個睇落好似椰汁西米露嘅榴槤玉露,當我用匙羹撈勻嘅時候,只係見到一件榴槤肉同一嚿嚿嘅西米,無錯!呢度嘅西米係黐埋一齊,係我呢幾年黎食過最大舊最大粒嘅西米。好明顯地,榴槤椰汁同西米呢三樣野係唔能夠融合埋一齊,真係食到好冇癮,完全浪費$35。大家可以對比一下上圖和甜品實物的分別。《鮮雜果西米露$39》現實和理想-Menu入面嘅雜果好似好大粒色彩繽紛好吸引,但當實物嚟到嘅時候又再一次令到我失望。雜果切得好細粒,口感欠奉;西米嘅體積比起榴槤玉露中嘅西米更大,份量有雜果肉的五至六倍,形式西米球,十分可笑。真係好後悔入左黎試不過西米球真係令我大開眼界!

《榴槤玉露 $35》
榴槤玉露
榴槤玉露
大家可以對比一下上圖和甜品實物的分別。

《鮮雜果西米露$39》
鮮雜果西米露
西米球
真係好後悔入左黎試
不過西米球真係令我大開眼界!
2016-05-18