2021-12-02 1434 瀏覽
不知不覺又一年, 又到冬天趕deadline 既時候, 咁忙都唔知道為咩, 而食飯變左唯一可以放鬆既時間, 亦係唯一令我感覺到美好既存在, 聽人話新蒲崗開左間時代冰室, 我本身好中意食佢哋個肥牛麻辣刀削麵, 得閒仲會上慈雲山分店到食, 難得今日約左朋友係附近又點可以錯過, 坐低睇完餐牌, 個頭都暈埋, 本身已經夠多野揀,佢哋仲要推出咁多冬季餐牌, 樣樣都想試, 煲仔飯, 臭臭鍋, 雞煲, 我敢話黎呢度食一個月, 我都唔厭, 到最後朋友想打邊爐, 我哋又中意食魚就揀左個麻辣烤魚, 佢叫左杯水果茶, 我就試新出既阿華田雪山, 以為咁就完, 打邊爐梗係要加料啦, 我哋兩個人叫咗肥牛, 一個田園蔬菜盤, 餐肉, 蟹棒, 生蛋, 刀削麵同萵苣, 叫完就已經好興奮, 同朋友傾左兩句, 個烤魚就上菜啦, 上菜速度驚人, 睇落條魚煎得好靚, 加上麻辣醬汁, 同配料們既襯托, 見到後食慾大增, 未滾我哋就落筷, 魚肉好滑, 無太多骨, 加上佢哋麻辣既汁, 麻得黎又唔會太辣, 感受到食麻辣既爽感又唔難受, 恰到好處, 配料萵苣同蓮藕亦都好爽脆, 啲菇又吸曬味,真係一絕。跟住我哋加叫既食物亦都陸陸續續上菜啦

麻辣烤魚

跟住我哋加叫既食物亦都陸陸續續上菜啦, 首先係個美國肥牛同蟹棒,
個人覺得中規中矩, 無咩特別加上條魚驚艶到我, 之後先食就覺得更加普通。
另外個田園蔬菜盤, 係一碗滿滿既蔬菜, 完全無同你客氣, 栗米, 菇同菜都有齊, 雖然拎落個麻辣湯底到煮, 但仲食到菜本身既鮮甜既味道, 確係難得。

而個餐肉, 係炸餐肉, 基本上係煎過既餐肉無咩特別, 再者加工肉點整都差唔多。
個刀削麵吸曬啲汁既味, 我知好邪惡, 但我中意
個杯阿華田雪山, 上面啲五穀枘麥芽, 令到阿華田更有口感, 但阿華田個味太重食唔出, 而朋友杯水果茶佢話入面有好多唔同水果, 每一啖都有驚喜, 聽完搞到我下次都想試下添。
值得一提, 服務生的服務好好, 感覺好真誠, 好樂意幫助我哋, 唔似一般餐廳, 係一個好好既用餐經驗想分享俾人, 好既餐廳要努力經營唔容易, 希望可以俾更多人知道啦
2021-11-22
麻辣烤魚