2023-08-07 1623 瀏覽
.特色烘焙始祖之一 feat. @ly_bakery (新蒲崗).享樂係我同米粉最早期互動嘅其中一個關鍵橋樑😂🤣..嗰時有好多米粉都話想我計享樂因為好好味 佢哋又好想試..咁我都唔小心入咗坑😜.嗰時我真係覺得好好味而家佢哋越來越成功 都越來越分店.. 欣慰嘅🫂款式都越來越多咁口感 味道又如何呢我儘量叫我無計過嘅items.菠蘿肉鬆包✅✅✅✅🆗作為一個肉鬆人又鍾意港式傳統包呢個fusion我好想試試果不其然..係好味嘅肉鬆嘅部分完全中我口味係台式帶點油香感嘅肉鬆菠蘿包嘅外皮焗後小脆略甜但 甜鹹交融我覺得好夾!.黑芝麻麻糬包✅✅✅🆗🆗黑芝麻餡份量我覺得算足料重點係 黑芝麻濃香感絕對出但.. 甜度方面 如果係我我會覺得少dddd.. 我會開心d..因為黑芝麻香已經好夠..過甜會有少少喧賓奪主麻糬嘅部分就一如既往係「享樂」style偏軟熟 and 比較甜螞蟻人會鍾意嘅.黑糖奶茶麻糬貝果✅✅✅🆗🆗享樂最近嘅貝果體感覺同以前比較 好似真係軟熟啲..彈性仍存 純粹軟咗d..黑糖奶茶嘅甜感勝過於奶茶味麻糬都係比較淋個人係口感派所以我會覺得.. ok 但未至於滿足.抹茶奶酥麻糬吐司✅✅🆗🆗🆗我印象以前有
享樂係我同米粉最早期互動嘅其中一個關鍵橋樑😂🤣..
嗰時有好多米粉都話想我計享樂
因為好好味 佢哋又好想試..
咁我都唔小心入咗坑😜
✅✅✅🆗🆗
黑芝麻餡份量我覺得算足料
重點係 黑芝麻濃香感絕對出
但.. 甜度方面 如果係我
我會覺得少dddd.. 我會開心d..
因為黑芝麻香已經好夠..
過甜會有少少喧賓奪主
麻糬嘅部分就一如既往係「享樂」style
偏軟熟 and 比較甜
螞蟻人會鍾意嘅
黑糖奶茶麻糬貝果
✅✅✅🆗🆗
享樂最近嘅貝果體感覺同以前比較 好似真係軟熟啲..
彈性仍存 純粹軟咗d..
黑糖奶茶嘅甜感勝過於奶茶味
我印象以前有食過抹茶紅豆款
嗰時我評價係好高嘅
事隔多年 食返類似嘅
認真 有少少失望
包體空氣感很重 同埋油感都幾出..
抹茶奶酥嘅部分你會覺得有甜味 但抹茶感略少..
麻糬嘅部分抵讚嘅係 佢係細細粒均勻遍佈於成個包..
所以可能啖啖都會有啲啲麻糬豐富口感..
但整體上.. 我會覺得唔係一個我會覺得我會專門用quota食嘅吐司
焦糖抹茶三角
✅✅🆗🆗🆗
唔知係我口味改變 or 真係有別於往.. 有點失望🥹
焗完 焦糖感出嘅
包脆油融.. 所以as一個凡人包無乜問題..
但可能呢個味我係我曾經選擇享樂嘅原因..
咁嘅味道其實大部分大烘焙店都係咁嘅口感同味道
唔係唔好味 都好味嘅
但唔係曾經嗰種好味
又或者係.. 而家嘅我
口味有改變掛🤣
我都會繼續搵啲大家有興趣嘅bakery去試試 and 計算
希望大家食得開心 & 放心
至於個人嘅享樂情節仍在
希望佢哋都會出返啲比較light返啲.. 無咁甜 & 油嘅包款俾大家
阿門

#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic新蒲崗 #calorieswithmic甜品 #calorieswithmic包點 #calorieswithmicbagel

外賣自取