2021-03-18
最近新穎的海鮮西餐廳,非mr. Carb 莫屬。灣仔mr.crab by the captain’s house, 除左食海鮮,仲有西餐食,絕對係集合左多國菜特色的一間多元化餐廳。之前就食過海鮮platter. 今次來就點下西餐食,點了份前菜,蟹肉釀牛油果船,一份脆炸雞翼,主食有慢煮原條牛肋骨,仲有甜品紅桑子慕斯🍰,每一份都有菜式的特色。首先講講蟹肉釀牛油果船,真係超級特別,兩個用牛油果🥑殼裝著,有牛油果肉同蟹肉撈埋一齊,仲有點蟹籽,望落去都幾吸引,食落口仲覺得原來蟹肉牛油果咁樣配合好夾好好味,唧d檸檬汁更為開胃。脆炸雞翼亦為吸引,看到香脆的外皮已經按耐不住了,還有秘制醬料,點住來食真係充分配合雞翼,十分惹味。食左兩個前菜,唔少得主角,就是慢煮原條牛肋骨,牛肋骨位的牛肉十分幼嫩,而且用慢煮方式烹調,需時同心機都較耐,但味道也為之一陣,真係食到廚師專業水準。最後甜品也是讓人有驚喜,賣相已經很好看的紅嗓子慕斯,口感有多層層次,而且底下還有些酒味,真係令人一次過滿足曬幾種口味。這裡無論環境同食物都是有水準的,十分推薦大家來食野同打卡,一樣咁正。