2017-06-08 86 瀏覽
好耐冇食過潮州菜,今日得閒終於同朋友黎到依間位於旺角嘅新式潮州菜館品嚐懷念已久既潮州菜 餐廳裏面嘅裝修令人有一種簡樸嘅感覺。 因為我哋比較早來,所以都未有太多人嚟食,可以畀我哋揀返個靚位先我哋叫咗傳統鴨蛋煎蠔烙,小米餃,蒜蓉椒絲炒通菜,勝瓜鮮甜白蜆湯同埋鹵水拼盤各一客。首先嚟到嘅係小米餃,原本要為佢嘅份量唔會跟住餐牌幅圖咁多,但我錯了,佢真係有足足八隻, 小米餃食落口嘅感覺好似食魚皮餃咁,餃皮都係煙煙韌韌。唔同嘅係佢仲有一種鮮甜嘅味道,一問之下,原來小米餃嘅餃皮係由薯粉所做,而佢嘅餡就係由豬肉溝大地魚乾粉做成嘅,唔怪之得咁有鮮味啦第二碟上枱嘅菜就係佢啦 雖然佢係同椒絲一齊炒成, 但係都唔太辣可以接受, 通菜爽口,再加上佢落咗一啲蝦米夾埋通菜一齊食,潮汕風味即刻出曬嚟接住落嚟登場嘅就係 勝瓜白蜆湯 飲啖湯先 個湯飲落好清甜,蜆肉嘅鮮甜味出曬嚟。再食舊蜆肉,雖然有少少靭,但係都好好味,蜆肉鮮甜,一啲沙都冇, 同埋佢嘅蜆量亦都唔少,一煲湯裏面足足有成十幾隻蜆。到在下來到潮州菜館必食嘅鴨蛋煎蠔仔烙啦😍, 佢嘅蠔仔烙勁大個,size就好似新年嘅年糕一樣, 夾起一舊一啖咬落去,即刻就食到佢嘅蠔仔肉

到在下來到潮州菜館必食嘅鴨蛋煎蠔仔烙啦😍, 佢嘅蠔仔烙勁大個,size就好似新年嘅年糕一樣, 夾起一舊一啖咬落去,即刻就食到佢嘅蠔仔肉, 一啲蠔殼都冇,鴨蛋味亦都非常濃郁,但係佢嘅份量實在太大 我哋最尾都係食唔曬

佢嘅鹵水拼盤亦都做得非常出色, 其中豬耳同豬大腸最為好食,鹵水豬耳每一塊都大大嚿,鹵得非常入味,仲好有咬口添。 而佢嘅滷水豬大腸每一舊都唔會太肥, 一啖咬落口,你係會覺得佢好易咬,一啲都吾靭,眨下眼就食咗好多舊

最後食完曬咁多樣餸,我哋每個都滿肚而歸啦😂