2018-04-12
依家香港好多人對打邊爐都越嚟越高要求,而且新式嘅火鍋店開得越來越多,點樣出奇制勝都係其中一個好難學習的功課。而同屋企人試左最近開咗好多分店嘅養心鍋台式養生火鍋,又幾有驚喜!首先裝修夠晒古色古香,好似好似去咗台灣嘅感覺一樣。坐低左之後,飲咗杯有小店供應嘅烏龍茶之後,就先去揀鍋。小店主打幾款鍋,而今次因為屋企人唔食得辣,就揀咗酸菜白肉鍋及養生鍋。養生鍋用了天麻、川芎、白芷、魚頭加上烏雞而煲成,你一啲中藥嘅材料對於治療偏頭痛有得你幫助,難怪叫做養生鍋。二酸菜白肉就好似個名一樣,加入左五花腩,酸酸地都幾開胃。另外仲加左好多薯粉,所以唔使驚唔夠飽。同好多香港嘅火鍋店唔同嘅地方就係,呢一累火鍋店有好多牛或者豬嘅內臟食。鍾意內臟嘅朋友,一定好滿足。配料方面揀咗豆皮,應我都比較鍾意豆類嘅製品,所以豆皮就着啱我心水。比較驚喜嘅就係呢一間鋪頭嘅,豆類製品都非常之多。另外,雪花肥牛都好唔錯!牛味都好濃又唔會太肥!另外,都揀咗半份黑松露蝦丸,除咗呢一款比較特別之外,仲有鵝肝墨魚丸,梅菜豬肉丸等等手打丸嘅款式,如果人少少可以揀半份。係好多款水餃之下,揀左水蓮餃,爽口的感覺都幾特別!另外仲有好想試嘅麻辣牛肉餃,不
食到最後先發現原來小店仲提供左呢一類工具,通常睇吓邊度都會唔知食物去咗邊,一個小工具就喺你擔心打邊爐材料不翼而飛嘅時候可以用呢個網兜住,就可以確保唔會冇咗呢件餸。呢一個都係好有心思的準備!