2015-07-21
今日男人媽媽生日,去到礸石山見到有間新加坡褔建菜。見環境吾錯,就一行5人去左食飯。入到去已經有菊花茶和小食(炸紫菜和花生),而開瓶費是免費,今次帶了一枝金泊白酒。今次因為男人媽媽生日,吾方便影相,今次我地都叫了不同6個餸左右已經夠,但份量其實多少少更好。九轉小腸:係驚喜小菜,腸入面仲有小腸,口感好味但吾滯,加上自家製辣醬(有青檸汁在內)更加好味道,推介!~魚湯:一個煲大約可以有6碗,魚頭都好多而有少少藥材都足料,不太腥,味道不錯,但偏油。聖子:一黎到鐵板上,盀和八角之類在底部,聖子不太大但厚肉,好甜,加上少少咸味好新鮮的感覺。芥蘭苗腐皮:咸得滯,芥蘭苗炒得不錯,醬汁太杰。豬手:每人一個手套(但用完都係爛會整到手),有5件剛好一人一件,豬手皮好脆口,但肉吾多,都多肥膏有少少滯。南乳雞:少少南乳醬汁吾咸好香口,雞都滑身而吾硬,木耳吸收少少南乳醬汁更好味道。但待應人數不足,所以倒茶,倒湯之類都要叫幾次先有人理,有待改善,但環境真的不錯。而因似大集團旗下,所以問優惠,原來用匯豐信用咭有9折,平左八十多元,都飽飽地離開!~
芥蘭苗腐皮:咸得滯,芥蘭苗炒得不錯,醬汁太杰。