2022-11-27 165 瀏覽
講起酸菜魚又點可以唔提下麻辣風雲呢😝 佢地啲分店都好方便,係鬧區都會搵到佢地鋪頭的身影! 今次我就去左佢地荃灣的分店啦😊砂鍋螺螄粉$48呢款係佢地新出的午市食物,我就係見到佢地出左呢款新野先特登黎食!🤓佢地呢碗米線都好足料,有勁多配料,酸豆角,荀,木耳,花生🥜全部都好似唔洗錢咁扔晒落去,啖啖都都會夾到一啲配料一齊食的🤩 辣度方面,叫左正常出餐的辣度,感覺唔會太辣,係可以接受,如果想食辣啲的朋友可能要同佢講加辣啦😳 另外我仲加左鴨血,萵筍,同埋炸蛋!佢地話個炸蛋係必食的,我就緊係唔執輸叫一份黎試下啦🫣 佢地個蛋炸到好脆,係屋企真係好難做到呢個效果,放落配麵度浸下,索左啲湯汁,一啖咬落塊真係好正,有螺絲粉的香味仲有蛋香!😝午市客飯 招牌酸菜魚 $88佢地呢煲酸菜魚超大碗,勁足料,啲魚多到食極都好似仲有咁👍 平時食魚就最驚有魚骨的,但係每次食佢地的酸菜魚都係冇骨的,令我食得好放心☺️佢地的調味真係會令人上癮,勁開胃,而且又唔會太辣喎,真係令我次次都會叫呢樣餸😆 配料方面佢地會有薯粉,萵筍,芽菜,酸菜,豆卜等等,成個碗都係滿晒,仲有一個飯跟埋的🤭涼拌皮蛋 $28皮蛋細細碟咁,食一兩件過下口癮都唔

砂鍋螺螄粉$48

午市客飯 招牌酸菜魚 $88

涼拌皮蛋 $28
皮蛋細細碟咁,食一兩件過下口癮都唔錯,佢地個辣油好正,啲醬汁料脆脆地,配埋皮蛋食好有口感😎

炸饅頭4件 $36
不得了啦,呢款炸饅頭係個個人都大讚的,佢地唔會炸到好乾身,炸得岩岩好🤩, 即使我擺凍左佢都依然好好食,好鬆脆,點埋練奶食一流🥳

花冰蜂蜜綠茶$38
呢杯野飲係比較清淡的,飲落去係好天然的感覺,好鍾意😚

涷鮮芒椰果玉露 $38
好飲楊枝甘露咁,有啲椰果,好好咬口

麻辣風雲 (荃碧大廈) (荃灣)
荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓