2021-04-19
呢日收工行經長沙灣嘅街市,本來諗住買啲生果先返屋企,點知發現呢度有間燒味舖,個名都幾搞笑,哈哈。不過望落舖頭都衛生企理,而且亦都有唔少街坊幫襯斬料,所以今日都斬啲料返屋企,幫輕下阿媽手。一共買咗半隻滷水鴨,半斤叉燒,一盒海蜇胡麻手撕雞,四隻蜜汁雞翼,雖然每樣少少地買,但夾埋原來都幾重幾足料。一返到屋企開箱,完全冇走樣,開心!滷水鴨既滷水香料味好夠,唔會太鹹,肉質結實但唔會太肥!另外讚一讚附送嘅醋,調味剛剛好,唔會太酸!叉燒有燶邊,非常香口,不過唔記得叫半肥瘦,老竇覺得瘦咗少少,我覺得都ok,因為肉質都唔錯,雖然瘦但唔會鞋口。海蜇胡麻手撕雞,買嗰陣店員好貼心幫我包好烏麻醬另上,拎返屋企都好企理,佢仲話手撕雞採用白羽雞,特別好食。而我食落就覺得比平時一般嘅雞結實有彈性,食落好似走地雞嘅質感,冇乜肥膏,女仔幾啱食!至於蜜汁燒雞翼都好香口,甜甜地又有啲燒烤味,價錢又平,都幾抵食!
一返到屋企開箱,完全冇走樣,開心!