2019-05-01
經過哩度好多次了,今次我同朋友提議不如試下,第一次食四季文昌。一行入來,原來裝修勁靚,好似文青咖啡館咁,點都諗唔到食雞火鍋。香蔥五花腩籠仔蒸飯($62)好食又好睇,首先份量真係好大,其實可以兩個女仔分。一打開熱辣辣又香,D五花腩唔會好油膩,配埋香葱食都幾好。個飯係炒飯底,唔會乾,反而係沾左猪肉既油,好味,亦都好飽。四季文昌海南雞飯($68)朋友點左哩個,應該係招牌菜,但其實一般。雞都算滑都小肥,個油飯就麻麻地,好乾身,無咩味。海南雞飯既靈魂就係個汁,佢三個汁好似係有d名堂,海南鼓油、爆蒜葱油、海南酸汁,三個汁比較好味既係左邊果個了。我比較鐘意點既薑油同甜鼓油就無了。椰子雞湯米線($68)我試左個湯一啖,係清甜既,應該係有椰青水煮,但感覺有溝水既。朋友食食下覺得淡味,要左d辣醬來加味。菠蘿梳打餐配既飲品,大大杯。對住出面繁忙既街景,歎啖冰凍梳打,有種抽離既感覺,觀察世界,明明是身邊的事物,又好像同自己無關咁。整體來講,以太子既lunch來講,又好景,價錢是正常價,裝修好靚,明顯是想走文青風。我點既餐就好滿意,朋友就覺得佢地既一般。坐得好舒服就係真既。
香蔥五花腩籠仔蒸飯($62)
好食又好睇,首先份量真係好大,其實可以兩個女仔分。
餐配既飲品,大大杯。